A csehek és a szlovákok együtt bírálják a magyar állampolgársági törvényt

Vágólapra másolva!
Csehország nagymértékben megérti és támogatja Szlovákiát a kettős állampolgárságról szóló vitában - jelentette be Pozsonyban Petr Necas cseh miniszterelnök, miután tárgyalt Iveta Radicová szlovák kormányfővel. Radicová szokatlannak nevezte a magyar kormány kettős állampolgársággal kapcsolatos eljárását.
Vágólapra másolva!

"Szlovákia álláspontja változatlan a magyarországi kettős állampolgárság ügyében" - jelentette ki Iveta Radicová szlovák kormányfő hétfőn Pozsonyban a Petr Necas cseh miniszterelnökkel folytatott tárgyalása után.

Radicová azt mondta, hogy Pozsony szokatlannak tartja a magyar kormány és Orbán Viktor miniszterelnök eljárását. "A tárgyalásokon megpróbáljuk elérni a kétoldalú alapszerződés újbóli betartását, a vegyes bizottságok tevékenységének felújítását, és ennek következtében a két ország közötti feszültség esetleges enyhítését" - mondta Radicová.

Szerinte az elmúlt kormányzati időszakban a felek nem használták ki a szlovák-magyar alapszerződés adta lehetőségeket a felmerült problémák rendezésére. Necas kijelentette, hogy kormánya "nagymértékben megérti a szlovák kormány és a Szlovák Köztársaság álláspontját".

Csehországnak nem tetszenek az egyoldalú magyar lépések

"Meggyőződésünk, hogy az egyoldalú lépések - ebben az esetben a Magyar Köztársaság részéről - nem járulnak hozzá a Magyar Köztársaság és a Szlovák Köztársaság kétoldalú kapcsolatainak megszilárdításához, sem a régió stabilitásához" - állította a cseh miniszterelnök. Szerinte a politikai bizonytalanság könnyen lecsapódhat a gazdasági életben is, és ez az egyik oka annak, hogy Csehország nagy hangsúlyt helyez a közép-európai régió stabilitására.

Necas szerint az a cseh álláspont, amelyet a magyar kettős állampolgárság kérdésében a közelmúltban Václav Klaus államfő fejtett ki, "a Cseh Köztársaság kormányának az álláspontja is". Klaus nyíltan bírálta a kettős állampolgárságról szóló magyar törvényt, és a vitában támogatásáról biztosította Szlovákiát. Necas és Radicová egyaránt hangsúlyozta, hogy Közép-Európában stabilitásra van szükség a nemzetközi gazdasági válság következményeinek leküzdéséhez.

Radicová is félti Közép-Európa stabilitását

"Ha a közép-európai térségben bármiféle feszültség keletkezik két szomszédos ország között, az az egész közép-európai térséget, a régió összes országának érdekeit veszélyezteti" - mondta Radicová. Radicová és Necas kedden Budapesten részt vesz a visegrádi csoport csúcsértekezletén. Kijelentették, hogy ezt az álláspontot fogják képviselni a tanácskozáson is.

A kétoldalú szlovák-cseh kapcsolatokat mindketten nagyon jónak és az európai színvonalat meghaladónak minősítették. Kormányfői minőségében Necas számára a szlovákiai látogatás első hivatalos külföldi útját jelenti.

Radicová a HVG-nek adott nyilatkozatában azt mondta, hogy a szlovák kormány visszavonja az elődje által a magyar kettős állampolgársági törvényre adott szigorú válaszlépést. Radicová közölte ugyanakkor azt is, hogy nem értenek egyet a magyar állampolgársági törvény elfogadtatásával sem, és ha Budapesten nem hajlandók módosítani rajta, akkor Szlovákiában érvényteleníteni fogják azt. Azt nem részletezte mit ért érvénytelenítés alatt.