Orbán látja vendégül a V4 országok kormányfőit

Vágólapra másolva!
A szlovák, a cseh és a lengyel miniszterelnököt látja vendégül Orbán Viktor magyar kormányfő. A visegrádi országok csúcstalálkozója az első alkalom, hogy egyeztessen az új magyar és szlovák kormány. Mikolás Dzurinda szlovák külügyminiszter szerint a V4 országoknak közösen kell megoldaniuk például a romák helyzetét.
Vágólapra másolva!

Budapesten tartják ma csúcstalálkozójukat a visegrádi országok (V4) kormányfői: Orbán Viktor miniszterelnök Iveta Radicova szlovák, Petr Necas cseh és Donald Tusk lengyel kormányfőt látja vendégül. A találkozó egyúttal az első alkalom a vitás kérdések rendezésére az új budapesti és az új pozsonyi kormány között.

Szlovákia július 1-jén vette át a visegrádi csoport soros elnöki tisztjét Magyarországtól, folyamatosságot ígérve a V-4-ek tevékenységében. Martonyi János külügyminiszter a múlt héten egy bécsi előadásában azt mondta, az új kormány új lendületet akar adni a visegrádi csoportnak, s ki akarja bővíteni a magyar Közép-Európa-politikát.

Mikolás Dzurinda szlovák külügyminiszter a Magyar Nemzet keddi számában megjelent interjúban azt mondta: a négy ország közt konszenzus alakult ki az együttműködés fenntartásáról, illetve arról, hogy nincs szükség annak bővítésére, újabb országok bevonására. A külügyminiszter szerint a V4 aktuális feladata, hogy a tagállamok közösen keressenek kiutat a gazdasági válságból, amibe "a roma problémakör" is beletartozik.