Vágólapra másolva!
Lövöldözni kezdett egy afgán katona egy lőgyakorlaton Észak-Afganisztánban. Két amerikai civilt és egy afgán katonát megölt, mielőtt agyonlőtték a biztonságiak, egyelőre nem tudni, miért támadt a társaira.
Vágólapra másolva!

Az afgán biztonsági erők egyik tagja merényletben megölt két amerikai civilt és egy afgán katonát, továbbá megsebesítette a NATO által vezetett külföldi csapatok egyik tagját kedden az észak-afgán Mazar-i-Sarif helyőrségben.

Az afgán és NATO-erők még vizsgálják a körülményeket, egyelőre annyit tudni, hogy a merényletet egy afgán kiképző követte el, akit a biztonságiak lelőttek. A NATO-közlemény szerint lőgyakorlat során kezdett el az afgán kiképző lövöldözni, az azonban nem ismert, hogy találomra vagy szándékosan, valaki ellen irányultak-e lövései.

A NATO és az afgán erők közösen vizsgálják a történteket - jelentette be Mohammed Zahir Azimi afgán katonai szóvivő. Az amerikai áldozatokról nem tudni közelebbit, de valószínű, hogy az amerikai polgári személyek szerződéses kiképzőként dolgoztak.

A helyőrségben magyar NATO-alakulat is állomásozik. A nemzetközi koalíciós erők egyre inkább próbálják kiképezni a helyieket annak érdekében, hogy az afgán biztonsági erők mihamarabb saját kezükbe vehessék az ország védelmét. Ugyanakkor a sietős tempó biztonsági kockázatot is rejt: a 2009-es 85 ezerről 2011 októberig 134 ezer főre akarják növelni az afgán hadsereg létszámát és így sikerülhet a táliboknak is beszivárogniuk a hadsereg soraiba.