Magyar turistákat fenyegetett fegyverrel egy szlovák férfi

Vágólapra másolva!
Fegyverrel a kézben követelt ki 200 eurót sátorozó magyar turistáktól egy szlovák férfi. A szlovák rendőrség már vádemelési javaslatot tett a jánosgyarmati férfi ellen, aki tagadja, hogy megzsarolta volna a magyarokat.
Vágólapra másolva!

Zsarolás és személyi szabadság korlátozása miatt tett vádemelési javaslatot a szlovák rendőrség egy 53 éves férfi ellen, aki szombaton magyarországi turistáktól követelt pénzt fegyverrel a kezében - tájékoztatta a Független Hírügynökséget Petra Vasková, a Besztercebányai Kerületi Rendőr-főkapitányság szóvivője.

A zsaroló a Körmöcbányától délnyugatra fekvő Jánosgyarmaton (Janova Lehota) sátorozó nyolc magyartól az útleveleket követelte, és fejenként 100 eurót akart tőlük. Később autójával egy Jánosgyarmathoz közeli házhoz vitte őket, ahol - lőfegyverrel a kezében - már 200 eurót sürgetett. A sértettek ezt át is adták neki. Ezután a férfi egy vadászkutyával arra kényszerítette a turistákat, hogy szálljanak vissza az említett járműbe, a falun kívülre vitte, majd kirakta őket az autóból.

A férfi kedden tagadta, hogy megzsarolta volna a magyarokat, akik szerinte engedély nélkül táboroztak az erdőben és agresszíven viselkedtek vele. "Elsősorban szeretném visszautasítani, hogy ennek az incidensnek bármi köze lenne a nemzetiségi kérdéshez, illetve hogy bármely politikai párt - Szlovákiában vagy Magyarországon - esetleg megpróbáljon hasznot húzni belőle" - írta kedden kiadott közleményében Milan Sekera, aki erdőgazdálkodási vállalkozó, erdőőr, és egy cég ügyvezetője. A vállalkozás tulajdonában van az az erdő, illetve vadászterület, ahol a magyarok táboroztak.

Sekera nyilatkozatában azt állította, hogy nemcsak törvényellenesen táboroztak a magyarok, de nem törődve a rendkívüli szárazsággal, tüzet is raktak. Tekintettel az erdő és a falu közötti nagy távolságra, megállapodott velük, hogy a saját autóján viszi el őket Jánosgyarmatra. Megállt a háza előtt, s mindenkinek kiállított egy 25 eurós bírságról - összesen 200 euróról - szóló elismervényt. Ezek után kivitte a magyarokat a faluból, és magukra hagyta őket.

"Nem igaz, hogy fegyverrel, illetve vadászkutyával fenyegetőztem volna. Ellenkezőleg, a csoport viselkedett arrogánsan és agresszíven, s nem akarták megérteni, hogy az erdőben és a vadászterületen nem lehet engedély nélkül bárhol táborozni, tüzet rakni, hangoskodni" - írta nyilatkozatában Sekera, aki szerint ezt több tanú is tudja bizonyítani.