Kihantolták a Ceausescu-házaspár maradványait Romániában

Vágólapra másolva!
Kihantolták szerdán azt a sírt, amelyben feltehetően Nicolae Ceausescu volt román kommunista diktátor és felesége nyugszik. A földi maradványokat azért ásták ki, mert fiuk és vejük szeretné biztosan tudni, valóban a szüleiket temették-e el a sírban.
Vágólapra másolva!

Kihantolták szerdán reggel Nicolae Ceausescu volt román kommunista diktátor és felesége, Elena Ceausescu földi maradványait Bukarestben. A kihantolást a házaspár egyetlen életben maradt fia, Valentin Ceausescu, illetve elhunyt Zoe lányuk férje, Mircea Oprean kezdeményezte.

A hozzátartozók azt szeretnék megtudni DNS-vizsgálatokkal, hogy bukaresti Ghencea katonai temetőben valóban a Ceausescu-házaspár maradványai nyugszanak-e. Vejük szerint a családnak meg kell bizonyosodnia afelől, hogy hol temették el a házaspárt.

Az exhumálás után DNS-mintákat vesznek, majd visszafedik a sírt. A kihantolás reggel hét órakor kezdődött, a család leszármazottjai kérésére csak szakértők voltak a helyszínen. A román hírügynökségek jelentése szerint a házaspár koporsója nem korhadt el, mindössze megfeketedett. A vizsgálat akár hat hónapig is eltarthat. A DNS-mintákat a rokonoktól vett mintákkal vetik össze, ez alapján születik meg a szakvélemény.

Zoe Ceausescu éveken keresztül próbálta bebizonyítani, hogy nem szülei vannak a kérdéses nyughelyen eltemetve. Többször kérte az exhumálást, de az ügyben döntő bírák ezt sorozatosan elutasították. 2005 áprilisában Zoe Ceausescu ki akarta váltani szülei sírhelyét, de a temetőgondnokság ezt elutasította, azt állítva: semmilyen dokumentum nem bizonyítja, hogy valóban szüleit temették oda. Ugyanerre hivatkozva a bíróság is elutasította a kérést, de kötelezte a védelmi minisztériumot, hogy bizonyítsa be: valóban a kivégzett diktátor és felesége nyugszik ott.

Az elmúlt években nem történt előrelépés az ügyben. Zoe Ceausescu halálát követően férje, illetve Valentin, a házaspár kisebbik fia érte el, hogy kihantolhassák a maradványokat. A hozzátartozók azzal fenyegetnek, hogy ha kiderül, nem a házaspár nyugszik a sírhelyen, akkor pert indítanak az állam ellen.

A Romániát 1965-től irányító Nicolae Ceausescut és feleségét rögtönítélő bíróság ítélte halálra 1989. december 25-én, a romániai forradalom idején, és az ítéletet azonnal végre is hajtották. A kivégzésükről döntők 1989. december 30-án temették el őket titokban, a temetésről semmilyen hivatalos papír nem készült.