Másképp vezetné be a bankadót Orbán és Merkel

Vágólapra másolva!
Kétórás megbeszélést folytatott Angela Merkel az egynapos látogatásra Berlinbe érkező Orbán Viktorral. A német kancellár és a magyar kormányfő is támogatja a bankadó ötletét, de Orbán azt emelte ki a közös sajtótájékoztatón, hogy Magyarország nem várhat tovább a bevezetésével.
Vágólapra másolva!

A bankadó bevezetése mellett foglalt állást szerdán Berlinben Orbán Viktor miniszterelnök és Angela Merkel német kancellár. Orbán Merkel meghívására érkezett egynapos bemutatkozó látogatásra Berlinbe, ahol a kancellári hivatalban mintegy kétórás megbeszélést folytattak.

A tárgyalásokat követő sajtóértekezleten mindketten fontosnak nevezték a bankadó bevezetését. Míg azonban a német kancellár a tervezett intézkedésről, mint egyfajta válságelhárító óvintézkedésről beszélt, a magyar miniszterelnök azt mondta, hogy a költségvetési hiány lefaragása, illetve a növekedés biztosítása érdekében azonnali lépésre van szükség.

A sajtóértekezleten a kancellár úgy értékelte, hogy a Nemzetközi Valutaalap (IMF) és Magyarország közötti tárgyalások felfüggesztése semmilyen hatással nincs a német-magyar gazdasági kapcsolatokra. Reményét fejezte ki, hogy Magyarország hosszú távon is a stabilitás útjára lép, és ebből kiindulva az idei 3,8 százalékos költségvetési hiánycélt kedvezőnek nevezte. Reményét fejezte ki, hogy Magyarország hosszú távon is a stabilitás útjára lép, és ezért a 3,8 százalékos költségvetési hiánycélt kedvezőnek nevezte.

A magyar miniszterelnök emlékeztetett arra, hogy a Nemzetközi Valutaalappal kötött megállapodás októberen lejár. Ezért semmi fajta hosszú távra szóló kérdésről nem volt értelme tárgyalni az IMF-fel - mondta Orbán, aki megismételte: Magyarország betartja a valutaalappal megkötött megállapodást, a költségvetési hiány nem lesz 3,8 százaléknál magasabb.

"Megnyugtattam a befektetőket és az IMF képviselőit abban a tekintetben, hogy a hiány nem lesz nagyobb" - jelentette ki a miniszterelnök, aki szerint ezzel a valutaalappal kötött szerződés véget is ér. Azt követően pedig már nem az IMF-fel, hanem az Európai Unióval kell tárgyalnunk - jelentette ki a kormányfő, emlékeztetve arra, hogy az unióval kell tárgyalni arról, hogy miként csökkentjük a költségvetési hiányát 3,8 százalékról az unió által elvárt 3 százalék alá.

Orbán Viktor szerint a két ország hasonlóan fontosnak tekinti a bankadó bevezetését is. Míg azonban a német kancellár a bankadót nem elsősorban a költségvetési egyensúly szempontjából nevezte fontosnak, hanem egyfajta, jövőbeni válságelhárítást célzó, biztonsági alap létrehozásáról beszélt, a magyar miniszterelnök azt mondta: új megoldások keresésére van szükség, és ezek közé tartozik a költségvetési fegyelmet és a gazdasági növekedést ötvöző gazdaságpolitika, és a bankadó is az ilyen jellegű "tabudöntögetés" egyik eleme.

A német és a magyar megközelítés között Orbán szerint komoly különbség van, mégpedig az, hogy Magyarország nem várhat tovább a költségvetés hiányának korlátozása miatt. "Ezért a bankadóval nem várhattunk tovább, be kellett vezetnünk, talán elsőként Európában" - tette hozzá.

A találkozó azért volt izgalmas a Magyarország és a valutaalap közötti sikertelen hétvégi tárgyalások fényében, mert Merkel korábban hasonló álláspontot képviselt a válságkezelésről, mint az Orbán-kabineten szigorú költségvetési takarékosságot számon kérő IMF. Merkel tavasszal nagyszabású takarékoskodást hirdetett, és a görög gazdasági mentőcsomag ismertetésekor is arra figyelmeztetett, hogy Európának nem szabad a lehetőségei felett élnie.