Az ENSZ-bíróság szerint jogszerű volt a koszovói függetlenség kikiáltása

Vágólapra másolva!
Nem ütközött a nemzetközi jogba a koszovói függetlenség 2008-as kikiáltása. A terület függetlenségéről csütörtökön ismertette ajánlását az ENSZ hágai Nemzetközi Bírósága. A bíróság határozata várhatóan elősegíti Koszovó önálló állammá válását, de többen attól tartanak, hogy a határozat nyomán más térségekben is erőre kapnak a függetlenségi törekvések.
Vágólapra másolva!

Nem sértette meg a nemzetközi jogot, hogy 2008-ban Koszovó egyoldalúan kikiáltotta függetlenségét - közölte az ENSZ hágai Nemzetközi Bírósága. A testület csütörtökön ismertette jogilag nem kötelező érvényű tanácsadó véleményét. A Hiszashi Ovada bíró vezette testület szerint a nemzetközi jogban nem szerepel tiltás, amely a nemzetközi jogra vonatkozna. "Ennek alapján (a bíróság) megállapítja, hogy a függetlenség 2008. február 17-i kikiáltása nem sértette meg a nemzetközi jogot."

A bírósághoz Szerbia fordult azzal, hogy a koszovói lépés sértette területi integritását. A bírói testület 14 tagja közül tízen támogatták négyen ellenezték a döntést. A döntés révén megnyílhat az út azelőtt, hogy még többen ismerjék el a terület függetlenségét, amely - ha ezt száz állam megteszi - önálló országgá válthat. Koszovó függetlenségét jelenleg 69 állam ismeri el, többek között az USA és több európai uniós tagállam.

Szerbia soha nem fogja elismerni Koszovó egyoldalúan kikiáltott függetlenségét - szögezte le Vuk Jeremic külügyminiszter csütörtökön Hágában. "Nehéz napok állnak előttünk (...) Nagyon fontos, hogy megőrizzük a békét és a stabilitást a tartomány (Koszovó) egész területén. Nem szabad, hogy polgáraink felüljenek provokációknak" - idézte a külügyminiszter szavait a szerb sajtó. Vuk Jeremic nem fejtette ki, hogy milyen provokációkra gondol.

Az Egyesült Államok támogatja az ENSZ Nemzetközi Bíróságának csütörtöki véleményét, hogy Koszovó függetlensége nem ütközik a nemzetközi jogba és - részben Belgrádnak címezve - felszólítja Európát, hogy "legyen egységes a közös jövő érdekében" - közölte Philipp Crowley amerikai külügyi szóvivő. Közleményében azt írta: a hágai bíróság "határozottan állítja hogy Koszovó függetlenségének kikiáltása jogszerű volt, és ezt a véleményt Washington is támogatja. Elérkezett az ideje annak, hogy Európa egységes legyen a közös jövő érdekében". Moszkva viszont az ENSZ Nemzetközi Bírósága véleménye ellenére sem változtat álláspontján, és ellenzi Koszovó függetlenségét - erősítette meg az orosz külügyminisztérium csütörtöki nyilatkozatában.

A koszovói függetlenséggel szemben állást foglaló államok között számos olyan van - akár a hagyományosan Szerbia szövetségesének számító Oroszország, vagy épp Spanyolország, illetve Kína -, amelyek maguk is szakadár törekvésekkel szembesülnek határaikon belül. Vuk Jeremic szerb külügyminiszter is arra figyelmeztetett, hogy a függetlenséget támogató döntés felerősítheti a szeparatista törekvéseket más térségekben is.

A korábbi szerb tartomány Koszovó, jelentős nemzetközi vitákat keltve két éve, 2008-ban kiáltotta ki függetlenségét, miután lejárt a NATO-közigazgatás mandátuma, amely az 1998-99-es háború után vette át a terület irányítását.