19-en haltak meg a duisburgi Love Parade-on

Vágólapra másolva!
A duisburgi Love Parade-on történt pánik áldozatainak száma vasárnapra 19-re emelkedett. A zenei fesztivál közelében több ezren egy alagútban zsúfolódtak össze, ahol a levegő hiányában pánik, dulakodás tört ki, az emberek egymást taposták. Az áldozatok között négy külföldi volt, a szerencsételnségnek nincs magyar áldozata. Összesen 350 ember sérült meg.  
Vágólapra másolva!

19-re nőtt a szombati duisburgi Love Parade-on történt pánik halálos áldozatainak száma - írja a BBC. A duisburgi rendőrség szombat délután még azt közölte, tíz halálos áldozata van a tragédiának, az áldozatok száma azonban estére 18-ra emelkedett. A tülekedésben összesen 350-en sérültek meg, közülük tucatnyian súlyosan.

Duisburg polgármestere nyilvánosan kért bocsánatot a történtekért, és alapos vizsgálatot ígért. Az első értékelések szerint a szervezők, illetve a rendőrök részéről súlyos hiányosságok történtek, a rendezvény biztonsági feltételei elégtelenek voltak. Szemtanúk szerint hiba volt, hogy a rendezvénynek csak egy bejárata volt, az is az alagúton keresztül vezetett. Többen azt állították, hogy figyelmeztették a rendőrséget a túl nagy tömegre. Mások szerint a rendőrség nem volt felkészülve ekkora tömeg irányítására, és maga a helyszín - egy régi vasúti terület - is túl szűk volt és teljesen alkalmatlan a rendezvény megtartására. Adolf Sauerland duisburgi polgármester közölte, túl korai még bárkit is felelősnek kikiáltani.

A németországi Duisburgban tartott zenei fesztiválon a becslések szerint 1,4 millióan vettek részt. A pánik az egykori teherpályaudvarnál, a rendezvény közelében, egy alagútban tört ki: a rendőrök emberek ezreit próbálták visszatartani attól, hogy bejussanak a rednezvény már akkor is túlzsúfolt területére.

Az emberáradat összesűrűsödött, voltak, akik vissza akartak fordulni. Az alagút szűknek bizonyult, nem lehetett se előre, se hátra menni. A hazafelé, illetve a rendezvényre tartó emberek körében levegő hiányában pánik, dulakodás tört ki, egymást taposták. Szemtanúk hátborzongató jelenetekről, az alagútban fekvő halottakról számoltak be, és volt, aki azt mondta, nem volt lehetőség a menekülésre. Az alagútban rekedtek közül legalább tíz embert újra kellett éleszteni.

Forrás: AFP/Erik Wiffers

Az egyik résztvevő a Bild című német lapnak azt mondta: nem volt kijárat, az ember nekinyomták egymást a falnak. "Féltem, hogy meg fogok halni" - mondta. Egy másik résztvevő szerint az alagútban akkora volt a nyomás, hogy senki se tudott mit csinálni, az emberek annyira nyomták egymást, hogy sokan elestek.

A rendezvényt biztonsági okokból azonnal nem szakították meg, hogy a pánikot ne fokozzák tovább, szombaton késő este azonban a rendezvénynek hivatalosan is véget vetettek. A német vasút rendkívüli szerelvényeket indított a helyszínre az emberek elszállítására, és hasonló célból több száz busz érkezet Duisburgba.

Nem lesz több Love Parade

A német hatóságok vasárnap azt közölték, hogy a 19 áldozat közül négyen külföldiek. Egy ausztrál és egy olasz nő, egy holland és egy kínai férfi van az áldozatok között. A 19 halott közül eddig 16-ot sikerült azonosítaniuk a halottkémeknek. Az áldozatok 20 és 40 év közöttiek. A rendőrség azt nem közölte, hogy a másik három holttest azonosítása mikorra várható.

A rendezvény szervezői vasárnap bejelentették, hogy nem lesz több Love Parade. "A Love Parade mindig is egy vidám békés buli volt, de a jövőben be fogják árnyékolni a tegnapi események" - közölték.

A magyar külügyminisztérium egyelőre nem tud arról, hogy magyar állampolgárok is megsérültek-e a duisburgi Loveparade-on. Pataki Eszter külügyi szóvivő azt mondta vasárnap a Független Hírügynökségnek, hogy a német város hatóságai már értesítették volna a magyar külképviseletet, amennyiben magyarokat is találtak volna az áldozatok vagy a sebesültek között.

A Love Parade fesztiválokat csaknem 20 éven keresztül Berlinben tartották, a rendezvény 2007-ben költözött át a Ruhr-vidékre. 2007-ben Essen városa volt a rendező, 2008-ban pedig Dortmund, 2009-ben viszont Bochum a rendezést lemondta. A hatóságok ugyanis úgy értékelték, hogy a város nem rendelkezik elég nagy területtel a várhatóan több mint 1 millió zenerajongó befogadására.