Harmincöt évre ítélték egy haláltábor egykori vezetőjét Kambodzsában

Vágólapra másolva!
Kambodzsában 35 éves börtönbüntetésre ítéltek egy haláltábor egykori vezetőjét. A 67 éves Duch az első, akit elítéltek a Kambodzsát 1975 és 1979 között rémuralom alatt tartó vörös khmerek közül.
Vágólapra másolva!

Harmincöt év börtönbüntetésre ítélte a kambodzsai háborús bűnöket vizsgáló bíróság Kaing Guek Eavot, más néven Duchot hétfőn. A hírhedt S-21-es börtön és haláltábor egykori vezetője az első, akit elítéltek a vörös khmerek mintegy kétmillió ember halálát okozó rémuralma miatt.

A 67 éves Duch a perben bocsánatot kért tettéért, és elismerte, hogy része volt több ezer ember meggyilkolásában. Korábban azzal védekezett, hogy csak felettesei parancsát teljesítette, és felmentését kérte, általános megrökönyödést váltva ki Kambodzsában. Az ügyész 40 évet kért az egykori matematika tanárra, végül az ENSZ részvételével összehívott bíróság hétfőn 35 évre ítélte emberiesség ellen elkövetett bűntettek miatt.

A bíróság szerint a pnompeni Tuol Sleng, vagy más néven az S-21-es börtönben legalább 15 ezer embert öltek meg a 70-es évek második felében. A haláltáborba vitték azokat a rabokat, akiket a vörös khmerek ellenségüknek neveztek meg. Mindenfajta ítélet vagy hivatalos eljárás nélkül börtönöztek be embereket az S-21-esben, ahol rendszerint válogatott kínvallatásnak vetettek alá őket. A kivégzéseket Duch hagyta jóvá. A halálgyár kíméletlenségét az is jelzi, hogy az egykori rabok közül ma már csak mindössze hárman vannak életben.

A vörös khmerek rémuralma 1975-79 között tartott. Ezalatt a becslések szerint mintegy két millióan haltak meg a tömeges kivégzések, a kényszermunka és járványok, éhínségek miatt. A rezsim vezetője, Pol Pot 1998-ban halt meg szívrohamban anélkül, hogy valaha is vádat emeltek volna ellene. A vörös khmer vezetők felelősségre vonása csak az elmúlt években kezdődött meg, és eddig öt ember ellen indítottak eljárást Kambodzsában.