Feljelentették Tőkés Lászlót a Székelyfölddel kapcsolatos kijelentéseiért

Vágólapra másolva!
Büntetőfeljelentést tett alkotmányellenes kijelentések miatt Tőkés László ellen a román ellenzéki Szociáldemokrata Párt. Tőkés Tusnádfürdőn Koszóvóval példálózott, a szociáldemokraták szerint ezzel etnikai konfliktusra bujtogatott.
Vágólapra másolva!

Bűnvádi feljelentést tett a román legfelsőbb bíróság mellett működő ügyészségen a román ellenzéki Szociáldemokrata Párt (PSD) kolozsvári szervezetének elnöke, aki szerint az Európai Parlament (EP) alelnöke alkotmányellenes kijelentéseket tett - adta hírül kedden a romániai magyar sajtó. Tőkés Tusnádfürdőn pénteken azt mondta, hogy miért ne sikerülhetne Székelyföldnek kivívni a területi autonómiát, ha egy olyan, nagyságrendileg Székelyföldhöz hasonló régió, mint Koszovó kivívta függetlenségét. A román média azt is jelentette, hogy Tőkés szerint a székelyek követhetik a katalán modellt, és utcára vonulhatnak, ha szükséges. A Krónika című újság szerint azonban nem Tőkés, hanem Toró T. Tibor, az EMNT ügyvezető elnöke beszélt arról, hogy a székelyek - a katalánok mintájára - békés eszközökkel tüntethetnek, ha Bukarest nem hallja meg az egységes székelyföldi fejlesztési régió kialakítását célzó igényeket. Tőkés az [origo] tudósítója szerint sem példálózott a katalánokkal.

Mircea Jorj, a PSD kolozsvári szervezetének elnöke a Szabadság című kolozsvári napilap szerint bejelentette, hogy már iktatták az ügyészségen a Tőkés elleni bűnvádi feljelentést. Szerinte Tőkés kijelentéseivel vétett a Románia területi oszthatatlanságára vonatkozó, az alkotmányban és a büntető törvénykönyvben is szereplő cikkely ellen és etnikai konfliktusra bujtogatott.

A szintén ellenzéki Nemzeti Liberális Párt (PNL) Mihai Voicu pártszóvivő révén felszólította Traian Basescu román államfőt, hogy vonja vissza Tőkés Lászlótól a Románia Csillaga Érdemrendet, mert a liberálisok szerint Tőkés "alkotmányellenes tettek elkövetése céljából hívta utcára az embereket". A román államfő az 1989-es romániai forradalomban játszott szerepéért tüntette ki tavaly decemberben, a rendszerváltás húszadik évfordulóján az EP alelnökét Románia Csillaga Érdemrend lovagkeresztjével.