Párttá alakulhat Tőkés mozgalma Romániában

Vágólapra másolva!
Egy Tőkés László által vezetett harmadik magyar romániai párt megalakításának lehetőségéről beszélt egy interjúban az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács elnöke. Toró T. Tibor bírálja az RMDSZ-t és az MPP-t is, de az új pártot állítása szerint szimpatizánsaik szorgalmazzák.
Vágólapra másolva!

A már létező két romániai magyar párt mellett egy harmadik magyar politikai erőt alapíthat a Tőkés László által vezetett, magát civil szervezetként meghatározó Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) - közölte Toró T. Tibor, az EMNT ügyvezető elnöke. A romániai magyar politikus, aki korábban a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) színeiben parlamenti képviselő is volt, a Krónika című napilapban kedden megjelent interjúban elmondta: az EMNT-nek nem szabad elvetnie azt az alternatívát, hogy létrehozzon az RMDSZ és a Szász Jenő vezette Magyar Polgári Párt (MPP) mellett egy harmadik magyar pártot.

Rámutatott: arra a dilemmára kell megoldást találniuk, hogy folytatják-e az építkezést az EMNT bázisának kiszélesítése érdekében civil-politikai mozgalomként, és nem élnek a pártpolitika eszközeivel, vagy engednek azon szimpatizánsok "pozitív nyomásának", akik az új párt alapítását szorgalmazzák. Az ügyvezető elnök bírálta az RMDSZ-t és az MPP-t egyaránt. Jelezte, akkor sem akarnak visszamenni az RMDSZ-be, ha erre lehetőség nyílik, az MPP pedig a két évvel ezelőtti romániai helyhatósági választásokon elért kielégítő eredmények után nem tudott se építkezni, se jövőképet felmutatni.

Toró hangsúlyozta: az új párt alapítását tartja most a legvalószínűbb lehetőségnek az EMNT számára, de ez csak a személyes véleménye, mivel a szervezetben még nem született testületi álláspont ebben a kérdésben. A politikus szerint az új párt már a 2012-es romániai helyhatósági és parlamenti választásokon is indulhat.

Az EMNT-t 2003 decemberében alapította Tőkés László azt követően, hogy ugyanabban az évben az RMDSZ kongresszusa megszüntette a tiszteletbeli elnöki tisztséget, amit addig a volt királyhágómelléki református püspök töltött be. Az EMNT megpróbált együttműködni az RMDSZ alternatívájaként megalakult MPP-vel, de az elmúlt két évben alaposan megromlott a két szervezet vezetője, Tőkés László és Szász Jenő közötti viszony is.