Vágólapra másolva!
Megromlott a viszony Silvio Berlusconi olasz kormányfő és egyik legfontosabb szövetségese, Gianfrancio Fini az olasz parlament alsóházának elnöke között. Fini nyíltan kritizálja a pártvezetést, amit Berlusconi nem fogad el, és szakadással fenyegeti a koalíciót, ami akár előrehozott választásokat is eredményezhet.
Vágólapra másolva!

Pártszakadás fenyegeti Silvio Berlusconi olasz kormányfő pártját, a Szabadság Népe mozgalmat (Il Popolo della Libertá - PdL). Csütörtök este 32 képviselő jelentette be, hogy kilép a párt alsóházi frakciójából, és az erről szóló nyilatkozatot átadta a parlament PdL párti elnökének, Gianfranco Fininek.

A képviselők azt követően döntöttek a kilépés mellett, hogy a pát vezetése elmarasztaló nyilatkozatokat tett Fini ellen, akit a belső ellenzék felszításával vádoltak és azt vetették a szemére, hogy túlzottan kritizálta döntéseiket. A Fini elleni nyilatkozat hónapok óta fortyogó feszültséget hozott felszínre Berlusconi és a vele 2009-ben szövetségre lépett egykori újfasiszta politikus Fini között. Fini az utóbbi időben egyre progresszívabb politikát - nagyobb párton belsői demokráciát és keményebb fellépést a korrupció ellen - szorgalmazott.

Azt is követelte, hogy mondjanak le azok a politikusok, akik bírósági ügyekbe keveredtek. Közreműködött abban is, hogy felpuhítsanak egy jogszabályt, amely alapján felelősségre lehetett volna vonni azokat a sajtóorgánumokat, amelyek lehallgatások átiratait tették közzé. Berlusconi ellen az utóbbi években számos pert indítottak, korrupciós ügyek miatt, de a politikus mindent tagadott, és egyszer sem sikerült elmarasztalni.

Berlusconi csütörtökön közölte, mindent megpróbáltak, hogy kiegyezzenek Finivel, de nem sikerült. "Nem vagyok hajlandó tovább tűrni a különvéleményt" - mondta Berlusconi,aki felszólította Finit mondjon le az alsóház elnöki posztjáról. Fini azonban közölte, a posztot nem a kormányfőtől kapta ajándékba, és nem távozik. Azt is megtagadta, hogy a pártból kilépjen, jóllehet támogatói újabb formációt alakítottak, Jövőt és Szabadságot Olaszországnak néven.

Berlsuconi igyekezett mindenkit biztosítani arról, hogy pártjának megmarad a parlamenti többsége, ám a Fini Guardiannak nyilatkozó támogatói szerint képesek lesznek felborítani az egyensúlyt az olasz parlament felsőházában, és az alsóházban is 34 képviselővel gyengíthetik a kormánypártot, amely 2009-ben Berlusconi Forza Italiája és Fini Nemzeti Szövetségének egyesülésével jött létre.

Berlusconi így könnyen lehet, hogy az ellenzéki kereszténydemokraták támogatására szorul majd. Ez esetben az sem kizárt, hogy előrehozott választások kiírását kezdeményezi még a soron következő 2013-as választások előtt.