Vágólapra másolva!
Egymillió ember került veszélybe az ENSZ szerint Pakisztánban, ahol a nyolcvan éve nem látott erejű áradások eddig legalább 1100 ember halálát okozták. A hatóságok attól félnek, hogy járvány tört ki az árvíz sújtotta területeken, ahová a mentőcsapatok nem tudnak bejutni.
Vágólapra másolva!

Elöntött utak és megrongálódott hidak akadályozzák a mentőalakulatokat abban, hogy bejussanak az árvíz sújtotta pakisztáni területekre, ahol több ezren vannak közvetlen veszélyben. A helyi hatóságok attól tartanak, hogy a hatalmas áradások közepette járvány tört ki az emberek között, miután több hasmenéses, lázas beteget találtak - jelentette az AP hírügynökség. Az áradások többszázezer embert zártak el a külvilágtól, számos falu megközelíthetetlenné vált, és hatalmas károkat szenvedett az ország amúgy is rossz állapotban levő úthálózata.

A vasárnapi jelentések szerint a katasztrófa helyszíneire igyekvő csapatok újabb holttestekre bukkantak, ezzel legalább 1100-ra emelkedett az ismert halálos áldozatok száma. A hatóságok említést tettek arról is, hogy néhol kolerára utaló tüneteket észleltek. Az ENSZ becslése szerint az áradások egymillió embert sújtanak az ázsiai országban. A világszervezet egyik segélykoordinátora azonban azt is elmondta: egyelőre nincs átfogó képük a kialakult helyzetről, mert a távközlési vonalak megszakadtak, ezért nem tudnak érintkezésbe lépni a segélyszolgálatok helyszíni irodáival.

Forrás: AFP
A hatóságok járványtól tartanak - galériáért kattintson a képre!

A leginkább az észak-nyugati vidékeket érintették az árvizek, amelyekhez hasonlóra a térségben 1929 óta nem volt példa. A televíziós tudósítások szerint sokan kerítésekre próbáltak felmászni, hogy a fejüket a vízsodor felett tartsák, és férfiak, gyerekek és nők tucatjai szorongtak tetőkre zsúfolódva.

Egy mentőszolgálatos az AP hírügynökségnek azt mondta, az elzárt területeken nincs tiszta víz, és elfogyott az élelem. A Nowshera területről kitelepítetteket kezelő egyik orvos pedig arról számolt be, hogy többen küzdenek hasmenéses megbetegedéssel, másoknak viszkető, égő kiütések jelentek meg a bőrén. Többen végtagfájdalmakra, lázra és köhögésre panaszkodnak. A legtöbb betegség az idősek és a gyerekek körében jelentkezett.

A mentőcsapatok a katonaság helikoptereinek és csapatszállító teherautóinak segítségével próbáltak bejutni az elöntött területekre. Az ENSZ szerint otthonok ezreit vitte el a víz, az utak víz alá kerültek, és legalább 45 híd használhatatlanná vált. A veszélybe került emberek megmentéséhez még több helikopterre és csónakra van szükség.

Pesavárt, a régió legnagyobb, több mint 3 millió lakosú városát az árvíz teljesen elvágta a külvilágtól - közölte szombaton a BBC internetes oldala. A BBC jelentette azt is az érintett tartomány tájákoztatási miniszterére hivatkozva, hogy a halálos áldozatok száma átlépte a 800-at.

Az áradások Afganisztán szomszédos területeire is kiterjedtek, az afgán hadsereg eddig 5000 embert mentett ki a területről helikopterekkel. Hatvanan meghaltak, az élelmiszerkészletek jó részét elmosta a víz.