Tucatnyi hajót sodort el az áradó folyó Kínában

Vágólapra másolva!
Folyami aranybányászatra használt többtonnás hajókat sodort el egy megáradt folyó Kína északkeleti részén. A katonaságnak sikerült megállítania őket, mielőtt kárt tehettek volna egy vízerőműben. Ugyanitt vegyszeres hordókat is keresnek a vízben, szennyeződésről egyelőre bnem érkezett hír.
Vágólapra másolva!

Háromszáz katona üldözte csónakokkal azt a tizenkét elszabadul hajót, amelyek szombaton az északkelet-kínai Csilin tartományban horgonyukat és rögzítő köteleiket elszakítva sodródtak az áradó Huatien, majd Szonghua folyón - közölték a helyi hatóságok szombaton késő délután.

A mentésre kivezényeltek végül sikerrel megállították valamennyi - alapvetően folyami aranybányászathoz használt - vízi járművet. A városi rendőrség tájékoztatása szerint a tucatnyi hajó komoly károkat okozhatott volna a Fengman vízerőmű gátjában. A legsúlyosabb hajó kilenctonnás volt.

Északkelet-Kína egyik legnagyobb folyóján egyébként harmadik napja próbálkoznak annak a körülbelül hétezer vegyszeres hordónak a begyűjtésével, amelyet ugyancsak a Szonghua egyik áradó mellékfolyója sodort Csilin város két vegyi üzemének területéről. A hétezerből háromezer hordó robbanásveszélyes vegyszert tartalmazott, négyezer üres volt.

A legfrissebb beszámolók szerint eddig 5016 darab tartályt sikerült kihalászni, de a híradásokból nem derül ki, hogy közülük mennyi volt tele. A folyó többmillió ember ivóvízellátásának forrása, a vízminőséget a szakemberek folyamatosan ellenőrzik, eddig még nem jelentettek szennyeződést.