Nyilvánosságra kerültek cseh titkosügynök nevei egy hiba miatt

Vágólapra másolva!
Egy cseh intézet nyilvánosságra hozta áprilisban a kommunista rendszert szolgáló kémek és felderítők neveit, de arra nem ügyelt, hogy közülük többen napjainkban is titkosügynökként dolgoznak. Az adatok két hónapon keresztül voltak megtalálhatóak az interneten, és biztonsági kockázatot jelenthetnek Csehorszgának.
Vágólapra másolva!

Gondatlanságból nyilvánosságra kerültek a cseh titkosszolgálatok ügynökeinek nevei, akiknek így veszélybe került az életük - írja a Mladá Fronta Dnes című cseh napilap hétfőn. A súlyos hibát a Totalitárius Rendszereket Tanulmányozó Intézet (USTR) követte el. Az UTRS áprilisban az interneten közzétette a volt kommunista kémek és felderítők neveit, miközben megfeledkezett arról, hogy közülük számosan továbbra is dolgoznak a cseh titkosszolgálatoknak. "A névsor június végéig volt szabadon hozzáférhető, de amikor rájöttek a hibára, az jegyzéket eltávolították az internetről. Az egész névsor mintegy 380 nevet tartalmazott" - írja a cseh napilap.

"Az ügy veszélyeztetheti biztonságukat. Bizonyos kockázatok léteznek" - ismerte el Zdenek Hazdra, az intézet megbízott igazgatója. "A katonai hírszerzés problémaként értékelte ki a történeteket, de úgy véljük, hogy a felderítő tevékenységünket közvetlen veszély nem fenyegeti" - hangoztatta nyilatkozatában Jan Pejsek, a védelmi minisztérium sajtóosztályának munkatársa.

"Ha ez valóban megtörtént, akkor az nagy balhé. Azokat az embereket azonnal haza kell rendelni" - reagált a hírre Jirí Ruzek, a cseh katonai felderítés volt igazgatója. A Mladá Fronta Dnes úgy tudja, hogy a névsorban néhány cseh diplomata neve is megtalálható, akik még a közelmúltban is különféle tisztségeket töltöttek be a diplomáciai képviseleteken egyebek között Oroszországban, Ukrajnában, Macedóniában. Mivel a névsor a világhálóról eltűnt, utólag nehéz megmondani, hogy hány embert, hány ma is aktív ügynököt árult el az UTRS gondatlansága.

"Már tudok a dologról, már tudom, hogy elárultak, felfedtek. Hogy sért-e vagy bosszant-e ez engem. Na ez gyenge kifejezés. Egy normális országban ilyen egyáltalán nem történhetett volna meg" - kommentálta az esetet az egyik felfedett, név nélkül nyilatkozó cseh ügynök az újságban. A cseh katonai felderítés külföldi ügynökeinek legfontosabb feladata, hogy titkos és fontos információkat szerezzenek be az idegen hadseregekről, a fegyverkezési programokról, s többen közülük megpróbálnak bejutnia terrorista, illetve szélsőséges csoportok struktúráiba is.