Betiltaná a zenét Irán legfőbb vallási vezetője

Vágólapra másolva!
Ali Hamenei iráni legfőbb vallási vezető betiltaná a zene gyakorlását és tanítását, szerinte az iráni fiataloknak inkább tanulniuk és sportolniuk kellene. Egykori cellatársa szerint az ajatollah mindig is utálta a zenét.
Vágólapra másolva!

A zene nincs összhangban a muszlim értékrenddel, emiatt a gyakorlását és a tanítását is be kellene tiltani Iránban - olvasható a Guardianben az ország legfelsőbb vallási vezetője, Ali Hamenei ajatollah álláspontja. Hamenei azután tette kijelentését, hogy egy 21 éves követője megkérdezte, milyen zenei leckéket vehetne, amelyeket az iszlám vallás is megenged.

"Jobb lenne a kedves fiatalembernek, ha szabadidejét tanulással, képességei fejlesztésével és sportolással töltené a zenélés helyett" - válaszolta az ajatollah. Az 1979-es forradalom óta ritkán beszélt nyilvánosan zenéhez fűződő viszonyáról, de hatalomra kerülése után azonnal betiltotta a nyugati zenét és számos iráni előadót száműzött.

Hamenei a forradalom előtt hónapokat töltött börtönben, és egykori cellatársa szerint utálta a zenét. "Néha énekeltem neki a börtönben, de mindig mondta, hogy ne foglalkozzak a zenével, és inkább imádkozzak" - mondta a cellatárs. Szerinte Hamenei csak a forradalmi és a vallási himnuszokat szerette.

Mahmúd Ahmadinezsád iráni elnök 2005-ös beiktatása óta több ezer album kiadását tiltották be, és koncertekre is rendkívül ritkán adnak engedélyeket. Egy ismert iráni énekes szerint amiatt félnek a koncertektől a hatóságok, mert szerintük könnyen a kormány elleni tiltakozássá fajulhatnak az előadások, a felelősöket viszont nehéz lenne megtalálni a nagy tömeg miatt.