Az utolsó akadály is elhárult a BP olajkútjának lezárása elől

Vágólapra másolva!
Kedden megkezdték a BP sérült olajkútjának lezárását a Mexikói-öbölben. A BP végleges megoldásnak szánja a cementteknő felhúzását, az amerikai kormány szerint azonban ez csak átmenetileg akadályozná meg az olajszivárgást.
Vágólapra másolva!

Egy hiba miatt a tervezett hétfői kezdés helyett kedd reggel kezdték meg lezárni a Mexikói-öbölben megsérült olajkutat. A BP szóvivője szerint az utolsó problémát az egyik vezérlőpultban elfolyt fékfolyadék okozta.

A 105 napja szivárgó olajkút elzárása a BP szerint egy héten belül, az amerikai kormányzat szerint kevesebb mint három nap alatt megtörténhet. A tervek szerint a kútba fecskendezett nehéziszappal nyomják vissza az olajat és a gázt a földkéreg rétegei közé, majd cementtel lezárják a kutat felül, és a mentesítő kúton keresztül alul is.

A BP a megoldás véglegességéről sem ért egyet az Obama-adminisztrációval. A BP szerint a cementteknő véglegesen megállíthatja az olaj szivárgását, a kormányzat viszont azt mondja, ez csak átmeneti megoldást jelent, de egyelőre nem foglalkoztak távlati tervekkel.

A BP tulajdonában lévő Deepwater Horizon olajfúró-platformon április 20-án történt robbanás után kezdett ömleni az olaj. A robbanásban meghalt 11 ember, és a kútból pedig napi 60 ezer hordó (9.5 millió liter), összesen 4,9 millió hordó nyersolaj folyt ki az öböl vizébe, amivel ez lett a világtörténelem legnagyobb olajszennyezése. Az olajkatasztrófa hatalmas környezeti károkat okozott, és súlyosan érintette az öböl környéki államok partvidékét.