A Pentagon követeli a titkos iratokat a szivárogtató oldaltól

Vágólapra másolva!
Az afganisztáni háborúról szóló titkos dokumentumok átadását követeli az amerikai védelmi minisztérium a Wikileaks kiszivárogtató weboldaltól. A honlap szerkesztői állítólag éppen arra készülnek, hogy újabb adag titkos információt hozzanak nyilvánosságra.
Vágólapra másolva!

Az amerikai védelmi minisztérium nyomatékosan kérte a Wikileaks nevű weboldaltól, amely közérdeklődésre számot tartó iratok és egyéb dokumentumok nyilvánosságra hozatalára jött létre, hogy azonnal adja át a még a birtokában lévő titkos dokumentumokat az afganisztáni háborúról - közölték csütörtökön Washingtonban.

"A védelmi minisztérium azt követeli, hogy a Wikileaks azonnal adja át az amerikai kormánynak az összes dokumentumot, amelyet közvetlenül vagy közvetve megszerzett a védelmi minisztérium adatbázisaiból, és e dokumentumokat törölje az internetes oldalairól, a számítógépeiből és archívumaiból" - közölte egy washingtoni sajtótájékoztatón csütörtökön Geoff Morrell, a Pentagon szóvivője. "Arra kérjük őket, hogy cselekedjenek helyesen. Az okozott kárt tekintve ez lenne a helyes" - mondta a CNN szerint. Azt nem árulta el, hogy hogyan vennék rá erre a honlap szerkesztőit.

A Wikileaks állítólag 91 ezer titkos háborús irattal rendelkezik, ezekből a múlt hónapban 76 ezret nyilvánosságra hozott. Robert Gates amerikai védelmi miniszter kijelentette, hogy szerinte a kiszivárogtatás hatással lesz a katonákra és a szövetségesekre, mert szabályzatok és technikák is megismerhetőek az iratokból.

Új fejlemény, hogy csütörtökön megjelent a honlapon egy Biztosítás című, titkosított könyvtár, amelynek a mérete hússzor nagyobb a már nyilvánosságra hozottnál. A honlap szerkesztői nem árulják el, mit tartalmaz a könyvtár. Arra hivatkoznak, hogy ellenkezik a politikájukkal a biztonsági ügyeik megvitatása. Találgatások szerint arra készülnek, hogy újabb adag titkos információt hozzanak nyilvánosságra, vagy pedig egyfajta biztosítékot készítettek elő arra az esetre, ha a szerkesztőket letartóztatnák, vagy támadás érné a honlapot. Julian Ansange, a honlap szerkesztője egy interjúban kijelentette: egy ilyen helyzetben érdemes lehet biztosítani, hogy a történelem fontos részei ne tűnjenek el. (A weboldal részletesen korábbi cikkünkben, itt olvashat.)