Egy tiszteletbeli magyar a második ember Pozsonyban

Vágólapra másolva!
Csehszlovákia utolsó budapesti nagykövete volt, később pedig esszéíróként és politikusként igyekezett leszámolni a szlovák és a magyar nacionalisták által hangoztatott téveszmékkel. Rudolf Chmel a részben magyar szlovákiai párt, a Híd színeiben lett miniszterelnök-helyettes az új szlovák kormányban, és szlovákként talán többet tud tenni a kisebbségekért, mint egy magyar.
Vágólapra másolva!

Hamar észrevetette magát a júliusban alakult új szlovák kormány kisebbségi ügyekért felelős miniszterelnök-helyettese, Rudolf Chmel, aki a hét elején bejelentette, el kell törölni azt a törvényt, amelyet még a Fico-kormány fogadtatott el a magyar parlament által megszavazott, a kettős állampolgárság megszerzését megkönnyítő törvénymódosításra válaszul.

A budapesti döntés értelmében könnyebb lesz kettős állampolgárságot szerezni a magyar nemzetiségű külföldi állampolgároknak, a pozsonyi döntés értelmében azonban az a szlovák állampolgár, aki önkéntesen felveszi egy másik ország állampolgárságát, automatikusan elveszíti a szlovákot.

Chmel hivatala lesz az, amelyik rábólint a szlovákiai magyar iskolák tanterveire, és más, őket érintő intézkedésekre, de ő fog dönteni az állami kisebbségi kulturális támogatások odaítéléséről is. Ezen kívül az ő feladata lesz kidolgozni saját hivatala, és a hamarosan megalakuló szlovákiai Kisebbségügyi Tanács működésének részleteit is. Utóbbiban a szlovákiai kisebbségek képviselői kapnak majd helyet.

Chmel - aki a Híd részben magyar szlovákiai párt tagjaként került be a kormányba -, régóta közeli és intenzív kapcsolatban áll nem csak a szlovákiai, de a magyarországi magyar kultúrával is. A pozsonyi Comenius Egyetemen szlovák irodalom mellett hungarológiát is tanult, majd a szlovák és a magyar irodalom közötti kapcsolatokat kutatta. A Szlovák Tudományos Akadémia Szlovák Irodalomtudományi Intézetének munkatársa, illetve a prágai Károly Egyetem Kelet- és Közép-európai Tanulmányok Intézetének igazgatója volt, és jelentős közéleti szerepet vállalt a szlovák és a magyar közeledés érdekében esszéíróként, diplomataként és politikusként.

"Évtizedek óta bámulatos következetességgel demitizálja a szlovák nacionalisták nemzeti önképét" - írta 2008-ban Grendel Lajos szlovákiai magyar író Chmel Egy érzelmes (közép-)európai című esszégyűjteményét méltatva az Európai Utas című folyóiratban, hozzátéve, hogy "a magyar traumákat és téveszméket is a helyére teszi", de "empátiával képes vizsgálni a szlovákiai magyarság traumáit is".

Az esszéíróként a két nemzet közötti megbékélés lehetőségeit is mérlegelő Chmel politikusként sem fordított hátat eszméinek, Ravasz Ábel szlovákiai politikai elemző, a Publicus Slovenska munkatársa szerint a Dzrurinda-kormányban kulturális miniszterként neki volt köszönhető, hogy abban az időszakban volt a leginkább kiegyensúlyozott a kisebbségi kultúra finanszírozása, és nem hoztak egyetlen, a többségi kultúrát előnybe helyező intézkedést sem.

Ravasz régi motorosként jellemzi Chmelt, aki 1990-1992 között Csehszlovákia utolsó magyarországi nagykövete volt, és akinek a két nemzet közötti kapcsolatot tekintve az egyik nagy előnye, hogy anyanyelvi szinten beszéli a magyart.

Forrás: MTI
Kulturális miniszterként sem tett keresztbe

A kisebbségi kérdéseket eddig mindig magyar politikusok képviselték, akiket magyarságuk miatt könnyebben elutasítottak a szlovákok, most azonban a területért egy szlovák politikus felel Chmel személyében. "Már megint pattognak a magyarok" - mondhatták rájuk Ravasz szerint, míg Chmelnek "van egy ázsiója" a szlovákok között, így sokkal legitimebb módon képviselheti a kisebbségi ügyeket.

Chmel maga elsősorban a párbeszédet hiányolja a magyar és a szlovák nemzet között. Mint korábban az [origo]-nak e-mailben írta a kettős állampolgársági törvény körül fellobbant vita idején: "nincs párbeszéd, esetleg előzetes egyeztetés, ahogy annak a két ország közötti 1995-ös baráti együttműködésről szóló szerződés alapján lennie kéne, de még inkább annak alapján, hogy Szlovákia és Magyarország a két legjelentősebb gazdasági és biztonsági csoportosulásnak szomszédos tagállamai."

Hétfőn, amikor bejelentette, hogy eltörölné a kettős magyar állampolgárságra adott szlovák választ, aztt is mondta, hogy kétoldalú megállapodást kellene kötni a két országnak, de elismerte, hogy az ide vezető út hosszú lesz, ahogy az is nehéz feladat lesz, hogy leszámoljanak a történelmi előítéletekkel.

Kérdés azonban, hogy hivatala mennyire lesz alkalmas betölteni feladatait úgy, hogy - mint arra a Sme liberális szlovák lap rámutatott - nincsenek meg az ehhez szükséges törvényes alapok. A lap szerint várhatóan nem fogják tudni függetleníteni hivatalát a szlovák koalíciós megállapodásoktól, aminek hiányában könnyen a kisebbségi politikai elitek eszközévé válhat, és akárcsak korábban, "a támogatások szétosztására szolgáló vályú lesz a tőlük teljes mértékben függő klienseknek".