Folytatja a titkos információk közzétételét az interneten a Wikileaks oknyomozó honlap, annak ellenére is, hogy Washington azt kérte tőle, hogy ezt ne tegye.

"Biztosíthatom önöket, hogy folytatni fogjuk a dokumentumok közzétételét" - jelentette ki szombaton a Wikileaks szóvivője, aki saját biztonsága érdekében álnéven, Daniel Schmittként mutatkozott be újságíróknak Berlinben. Washington csütörtökön nyomatékosan kérte a Wikileakstől, hogy ne jelentesse meg a még birtokában lévő titkos dokumentumokat, és törölje őket archívumaiból.

Az amerikai védelmi minisztérium nyomatékosan kérte a weboldaltól, amely közérdeklődésre számot tartó iratok és egyéb dokumentumok nyilvánosságra hozatalára jött létre, hogy azonnal adja át a még a birtokában lévő titkos dokumentumokat az afganisztáni háborúról - közölték augusztus elején Washingtonban.

A Wikileaks állítólag 91 ezer titkos háborús irattal rendelkezik, ezekből a múlt hónapban 76 ezret nyilvánosságra hozott. Robert Gates amerikai védelmi miniszter kijelentette, hogy szerinte a kiszivárogtatás hatással lesz a katonákra és a szövetségesekre, mert szabályzatok és technikák is megismerhetőek az iratokból. További részleteket az ügyről itt olvashat.