Sorra hunynak el a kórházak betegei a moszkvai füstben

Vágólapra másolva!
Sokkoló beszámolót tett közzé a moszkvai füstködről egy ukrán lap egy moszkvai orvos-bloggerre hivatkozva. A blogger szerint a kórházban, ahol dolgozik, a folyosókon és a kórtermekben is hömpölyög a füst, két nap alatt 33 beteg hunyt el, és már nem férnek a halottak a hűtőkamrákban. Moszkvát napok óta belepi a térségbeli tűzvészekből származó füst, amit hetek óta tartó hőhullám súlyosbít.
Vágólapra másolva!

Katasztrofális állapotokról számolt be internetes naplójában a Moszkvát sújtó füstködről egy ZSZS Mamako néven ismert moszkvai blogger. Beszámolója szerint csak a munkahelyéül szolgáló kórházban harminchárom beteg halt meg két nap alatt. Azt állítja, hogy az orosz kormány mélyen hallgat a valós tényekről - jelentette vasárnap az ukrán Censor.net internetes hírportál.

Az orvos-blogger szerint a Kremltől 10 kilométerre lévő kórházban, ahol még csak nem is hallottak légkondicionálóról, olyan sűrű a füst, hogy az ügyeleti szoba ajtajából nem látni a folyosó végét. A műtőkben és az intenzív osztály kórtermeiben a zárt ablakok ellenére is beszivárog és megáll a füst. Azt állítja, hogy az intenzív kezelésre szorulók mindegyike elhunyt az elmúlt napokban. "Két napja 17, tegnap 16 halottunk volt" - írja. A betegek többsége az oxigénhiány, egy kisebb része pedig hőguta következtében halt meg.

Állítva tárolják a halottakat

"A hullaházban csak az elmúlt huszonnégy órában 65 halott gyűlt össze, ezek fele a környékbeli lakásokban halt meg. A hűtőrekeszek megteltek, ezért a hullákat állva, egymáshoz támasztva tároljuk" - olvasható a blogger szombati bejegyzésében.

A szerző nevetségesnek tartja azt a hivatalos jelentést, hogy Oroszországban az erdőtüzeknek eddig csak 52 halálos áldozata volt. Szerinte a kórházakat arra kényszerítik, hogy a pánik elkerülése érdekében meghamisítsák a halálesetek valós okait. "Moszkva már egy hete fuldoklik, de a kormányzatnak csak most jutott eszébe, hogy rendkívüli állapotot hirdessen" - írja. Mamako szerint a főváros valamennyi kórházában hasonló állapotok uralkodnak, kivéve talán az elitnek számító Központi Klinikai Kórházat.

Füst és hőség

Az MTI beszámolója szerint Moszkvában vasárnap reggel is sűrű, füstszagú köd nehezítette a látást, és a helyzetet csak súlyosbítja a 30 Celsius-fok feletti hőség. A repülőterek csak megszakításokkal tudtak gépeket fogadni és indítani, és a meteorológusok szerint keddig aligha támad fel olyan szél, amely kifújná legalább a füst egy részét a városból.

A füstköd szombat estére megritkult, de vasárnap reggelre megint besűrűsödött. A városban alig 300 méterre lehet látni, azon túl minden tejszerű ködbe vész. Az utcákon alig van forgalom, holott ez vasárnap is élénk szokott lenni. A levegőben lévő mérgező anyagok koncentrációja feltehetően a megengedett értékek többszörösét teszi ki.

A hidegvízcsapból is meleg víz folyik

Az emberek alig nyitják ki ablakaikat, de a hőség ellen ez sem segít, mivel az utcán és a falak között szinte egyforma a hőség, és nem alakul ki huzat. A lakásokban minden meleg, amihez az ember hozzáér: nem csak a padló és a falak, de a kilincsek, bútorok is, a hidegvízcsapokból is kifejezetten meleg víz folyik. Ahhoz, hogy valaki valamennyire hideg vizet ihasson, vagy hűvös gyümölccsel hűsítse magát, a hetek óta tartó hőségben, a hűtőszekrényeket a szokottnál jóval magasabb fokozatra kellett állítani.

A fővárosban a hőség kezdete óta jelentősen megnőtt az áramfogyasztás: aki teheti, klímaberendezést működtet, mások ventilátorokkal próbálják elviselhetővé tenni a hőséget.