Rekordbírságot kapott a BP az olajszennyezés miatt

Vágólapra másolva!
Ötven millió dollárt kell fizetnie a BP-nek a Mexikói-öbölben felrobbant olajfúrótornya miatt, de a büntetés további 30 millióval emelkedhet. Az ügyben eljáró bíróság még sosem szabott ki ekkora bírságot, ami amiatt is van, mert a hivatal szerint a BP évek óta több száz szabálysértést követ el.
Vágólapra másolva!

A BP olajvállalat belegyezett abba, hogy 50 millió dollárt büntetést fizessen a Mexikói-öbölben lévő olajfúrótornya felrobbanásáért, amelyben 12 ember vesztette életét - írja a Huffington Post. Az amerikai foglalkozással kapcsolatos balesetek kivizsgálásával foglalkozó állami hivatal (OSHA) szerint az olajtársaság további 30 millió dollárt fizethet büntetésként.

Bár ez az összeg elenyésző amellett a több milliárd dollár mellett, amelyet a szivárgó olajkút elzárására költött a BP, a mostani az OSHA történetének legmagasabb büntetése. A BP eleinte vitatta a büntetés mértékét, de a hivatal szerint több száz szabálysértést követett el a BP. Az OSHA szerint 2005-ben megállapodást kötöttek a BP-vel, hogy korrigálja az általa elkövetett szabálytalanságokat, de ez máig nem történt meg, emiatt is kell ilyen sokat fizetnie a BP-nek.

A BP olajtársaság tulajdonában lévő Deepwater Horizon olajfúró-platform április 20-án robbant fel, ezután kezdett ömleni az olaj. A robbanásban meghalt 11 ember mellett több mint 170-en megsérültek, és a kútból pedig napi 60 ezer hordó (9.5 millió liter), összesen 4,9 millió hordó nyersolaj folyt ki az öböl vizébe.