Kiújult az erőszak Kasmírban

Vágólapra másolva!
Kijárási tilalmat vezettek be Kasmír indiai megszállás alatt lévő részén, miután rendőrök összecsaptak az indiai hadsereg megszállása ellen tiltakozó muszlimokkal. Az elmúlt két hónap zavargásaiban összesen 55-en haltak meg.
Vágólapra másolva!

Az indiai rendőrség szerint szombaton húsz tüntető és tíz rendőr sérült meg Kasmírban a biztonsági erők, és az indiai hadsereg megszállása ellen tiltakozó muszlimok demonstrációjában. Az többségében muszlimok lakta indiai Kasmír fővárosában, Szrinagárban és a régió más részein kijárási tilalom van.

Erről azután határoztak, hogy pénteken, a Ramadán kezdetének napján egy tüntetésen négyen haltak meg az indiai katonákkal történt összecsapásban. A Pakisztán és India közt megosztott fennhatóságú Kasmír indiai részén az elmúlt két hónap zavargásaiban a már a legkevesebb 55 tüntető halt meg.

Az indiai hatóságok szerint a szombati tüntetésen gumibotokkal, könnygázzal, és néhány esetben éles lőszerrel kellett szétoszlatniuk a demonstrálókat. A tüntető muszlimok kövekkel dobálták meg az indiai katonákat a himalájabeli területen.

Pénteken a muzulmán nagyima, és egyúttal a iszlám szent böjti hónapjának kezdetének napján összesen négyen, köztük 3 tizenéves és egy 65 éves férfi halt meg az indiai katonákkal történt összecsapásokban. Az indiai hadsereg szerint az áldozatok kövekkel dobálták meg katonáikat, akik a hivatalos közlemény szerint kénytelenek voltak éles lőszerrel lőni a tiltakozókra.