Tizenkilencen meghaltak egy kínai gyárrobbanásban

Hatalmas pusztítást végzett egy északkelet-kínai tűzijátékgyár robbanása, és a szomszédos evőpálcikagyár is lángra kapott. A balesetnek már 19 halottja van, a robbanásban 153-an megsérültek.

A hétfőn délelőtt történt robbanásnak és tűznek egyre több az áldozata és a sérültje, a helyszínen még éjszaka is küzdöttek a lángokkal a tűzoltók. A Hejlungcsiang tartománybeli Jicsun városban működő üzemben negyven-ötven ember dolgozott, amikor a detonáció bekövetkezett, s a gyár óriási égő, füstölő, romhalmazzá vált. A balesetben 19-en meghaltak, 153-an megsérültek, öt embert pedig még keresnek a kínai hatóságok.

Szemtanúk elmondása szerint egy kilométeres távolságban betörtek az ablakok és száz méteres körzetben megsérültek a vaskerítések; a környéken több épület megrongálódott. Az ott lakók elmondták: a földrengésszerű épület- és földmozgást öt kilométerrel arrébb is érezni lehetett.

A mentők kétezer embert azonnal kitelepítettek, a nagy tüzet helikopterről permetezett vízzel sikerült valamelyest megfékezniük, de a tűzijátékok, petárdák újra és újra berobbantak. 

A helyszínre 1700 mentőt és tűzoltót vezényeltek, 62 tűzoltóautóval oltották a tüzet, illetve locsolták a környező épületeket. Hétfőn este tíz órára negyven egészségügyi szakember érkezett a helyszínre a sérültek ellátásra. Az eltűntek utáni kutatás és baleset körülményeinek tisztázása tovább folyik.

A tűzijáték-balesetek Kínában nem ritkák, petárda okozta tűzben égett ki például másfél éve a kínai központi televízió új, még átadás előtti szállodája, idén januárban pedig kilenc ember halt meg az északnyugati Senhszi tartomány egyik tűzijáték gyárában, amikor mind a hét műhelyét letarolta a robbanás.

KAPCSOLÓDÓ CIKK