Izrael megakadályozza egy segélyhajó kikötését Gázában

Vágólapra másolva!
Izrael pénteken leszögezte:  mindenképpen megakadályozza, hogy kikössön Gázában az a segélyhajó, amely a tervek szerint vasárnap indul el Libanonból.
Vágólapra másolva!

Izrael fenntartja magának a jogot, hogy - a nemzetközi joggal összhangban - bármely szükséges eszközzel megakadályozza a palesztinpárti aktivisták kikötését a segéllyel, közölte az ország ENSZ-nagykövete Ban Ki Mun ENSZ-főtitkárnak küldött levelében.

Izrael Libanont és a nemzetközi közösséget is felszólította, hogy ne engedje a hajó kifutását Tripoliból. A nagykövet azt a gyanút közölte a főtitkárral, hogy az utat szervező csoport feltételezhetően kapcsolatban áll a libanoni "Hezbollah terrorszervezettel", és provokáció a szándékuk, mert fokozni szeretnék a feszültséget a térségben.

Május 31-én egy hasonló céllal Gázához közeledő kis flottát megtámadott az izraeli haditengerészet, és az összecsapásban meghalt kilenc török aktivista.

Izrael és Egyiptom három éve, 2007 nyarán vonta blokád alá a palesztinok lakta térséget, miután a Hamász heves harcok után megszerezte a terület feletti ellenőrzést a rivális Fatahtól. Izrael szerint a blokádra azért van szükség, hogy megakadályozzák a palesztin szélsőségesek izraeli területre irányuló rakétatámadásait.

A támadások azonban folytatódtak, és Izrael tavaly év elején katonai akciót vezetett az övezet ellen. Az izraeli bombázások és ágyúzások miatt tovább romlott az ott élők helyzete. Ban Ki-mun ENSZ-főtitkár márciusban azt mondta, Izrael elfogadhatatlan szenvedést okozott a blokáddal.