Felújítják a béketárgyalásokat Izrael és Palesztina között Washingtonban

2010.08.20. 18:02

Egy éves határidőt szabtak az újabb közvetlen béketárgyalásoknak, de amerikai külügyi szakértők szerint csekély az esélye egy átfogó megállapodásnak, mivel komoly nézeteltérések vannak a két fél között a legalapvetőbb kérdésekben.

Húsz hónap után Izrael és Palesztina felújítja a közvetlen béketárgyalásokat, jelentette be hivatalosan Hillary Clinton, amerikai külügyminiszter pénteken Washingtonban, miután a két ország elfogadta a közel-keleti kvartett - az ENSZ, az Egyesült Államok, az Európai Unió és Oroszország - meghívását, írta a bbc.co.uk.

A megegyezésnek egy éves határidőt szabtak, szakértők szerint nincs sok esély az alapvető kérdések rendezésére, ugyanis nehéz lesz a feleknek dűlőre jutni az olyan érzékeny kérdésekben mint az elfoglalt területeken történő izraeli települések felépítése, Jeruzsálem helyzete, vagy a jövőbeni Palesztin állam határai.

"Azért hívtam meg Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnököt és Mahmúd Abbászt, a Palesztin Hatóság elnökét, hogy pontot tegyünk minden, a konfliktus rendezéséhez szükséges végső kérdésre. Ezek a végső tárgyalások egy év alatt befejeződhetnek." - mondta Hillary Clinton az amerikai külügyminisztériumban. A szeptember 2-án kezdődő megbeszéléseket Barack Obama amerikai elnök közreműködésével fogják megtartani.

Izrael üdvözli

Az Egyesült Államok, az Európai Unió, Oroszország és az ENSZ hivatalos formában a nap folyamán juttatták el a meghívást az érintett felekhez, akik elfogadták azt. Egyiptom és Jordánia vezetőit is meghívták.

"A Kvartett képviselői újra megerősítik, hogy erőteljesen támogatják az izraeliek és palesztinok közötti közvetlen tárgyalásokat, amelyek a végleges státusra vonatkozó összes fennmaradó kérdés megoldását célozzák." - áll a közel-keleti kvartett New York-ban kiadott pénteki nyilatkozatában, amelyben felszólítják a palesztin és izraeli feleket, hogy kezdjenek közvetlen tárgyalásokat a közel-keleti békéről

Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök üdvözölte a washingtoni meghívást a közvetlen tárgyalások felújítására a palesztin féllel. "Ez nagy kihívást jelent, de lehetséges elérni a megállapodást. Igazi békevággyal fogunk elmenni a tárgyalásokra, ahol olyan megállapodást akarunk, amely megvédi Izrael nemzetbiztonsági érdekeit" - hangoztatta Netanjahu pénteki közleményében. 

A Hamász szerint csalás

 Palesztin részről a közel-keleti kvartett New York-i nyilatkozatát üdvözölték, mivel szerintük "tartalmazza a béke megkötéséhez szükséges elemeket", de a washingtoni meghívást a nyilatkozó Száeb Erekát palesztin főtárgyaló nem kommentálta. Hangsúlyozta viszont, hogy reméli: a kvartett nyomást gyakorol Izraelre a megszállt területek betelepítésének leállítása érdekében.

A meghívást a Palesztinai Felszabadítási Szervezet végrehajtó bizottságának péntek estére kitűzött ülésén vitatják meg. A Gázai övezetben külön "államot" berendező Hamász radikális palesztin szervezet elutasította a közvetlen tárgyalást, és csalásnak minősítette a meghívást.

KAPCSOLÓDÓ CIKK