Fűtőelemekkel töltik fel az iráni atomerőművet

Vágólapra másolva!
Iráni és orosz mérnökök szombaton megkezdték a dél-iráni Busehrben épült nukleáris erőmű üzemanyaggal való feltöltésének műveletét - jelentette be az iráni atomenergia-ügynökség.
Vágólapra másolva!

"Augusztus 21-én megtörtént a nukleáris üzemanyag eljuttatása a reaktorhoz Ali Akbar Szalehi (az ügynökség vezetője) és Szergej Kirijenko (a Roszatom orosz állami korporáció elnöke) jelenlétében" - olvasható a kiadott közleményben. E művelettel, amely a reaktor üzembe helyezésnek első lépcsőfoka, az erőmű hivatalosan is atomlétesítménynek tekinthető. Az erőmű beindítását a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) felügyeli, a 163 fűtőelem behelyezése várhatóan mintegy két hetet vesz igénybe.

Az üzemanyaggal való feltöltést követően az erőmű másfél-két hónap múlva éri el kapacitásának 50 százalékát, ami lehetővé teszi, hogy rákapcsolják az országos elektromos hálózatra. Nagyjából hat-hét hónap múlva működhet majd a létesítmény a maximális, 1000 megawattos kapacitással. Az üzembe helyezést követően az erőművet az irániak még évekig az oroszokkal együtt fogják működtetni. Moszkva ezt azzal magyarázta, hogy időre van szükség az iráni szakértők kiképzéséhez.

Darby Holladay amerikai külügyi szóvivő szombaton az AFP francia hírügynökségnek úgy nyilatkozott, hogy a busehri atomerőmű beindítása nem jelent kockázatot, a létesítmény polgári szükségletek kielégítésére létesült, működését Oroszország segítségével a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség felügyeli. A fűtőelemeket szállító Oroszország segítsége "mutatja, hogy Iránnak nincs szüksége saját dúsítói kapacitásra, amennyiben szándékai békések" - mondta az amerikai szóvivő.