Kómában van az afganisztáni támadás egyik sérültje

Vágólapra másolva!
Egy 32 éves nő volt az a magyar katona, aki életét vesztette hétfőn hajnalban Afganisztánban, amikor tűz alá vették a konvojukat az afgán lázadók. A támadásnak három sérültje is van, ők szintén magyarok, egyikük sérülése életveszélyes, kómában van, de egyelőre nem tudták kórházba szállítani a homokvihar miatt.
Vágólapra másolva!

Meghalt egy magyar katona Afganisztánban, amikor támadás érte a magyar konvojt hétfőn - közölte a honvédelmi minisztérium. A támadás magyar idő szerint hajnali fél négykor érte a Baglan tartományban szolgáló Magyar Honvédség Tartományi Újjáépítési Csoport (MH PRT) egyik konvoját. A támadásban további három katona megsérült, egyikük életveszélyesen, ketten súlyosan.

A támadásban elhunyt katona Pappné Ábrahám Judit törzsörmestert posztumusz hadnaggyá léptették elő - közölte Hende Csaba honvédelmi miniszter délután sajtótájékoztatón. A 32 éves Pappné Ábrahám Judit 2002 óta szolgált a Magyar Honvédségben, 2003-ban Macedóniában és Koszóvban is önkéntesként teljesített szolgálatot. Munkáját többször elismerték, 2007-ben a Békefenntartásért Szolgálati Jellel tüntették ki. Az elesett katonának gyereke nem volt, férje szintén szerződéses katona, ugyanabben a kontingensben szolgált, de ő néhány napja már egy előző váltással hazatért Afganisztánból - közölték a sajtótájékoztatón.

A másik három sérült is magyar katona, az életveszélyes sérült kómában van, de helyzetét sikerült stabilizálni, amint elül a térségben a homokvihar, helikopterrel egy német fenntartású kórházba szállítják - közölték a sajtótájékoztatón. A másik két katonának nyolc napon túl gyógyuló repeszsérüléseik vannak, de állapotuk kielégítő, jó.

A MH PRT 8. váltásának hazautazó állománya az ISAF Északi Régiójának központjába, Mazar-e Sharif városba tartott, amikor Pul-i Kumritól 20 kilométerre északnyugatra orvtámadás áldozatául estek - közölte Hende Csaba. A 11 gépjárműből álló konvoj előtt négy felderítő haladt, amikor a negyedik gépjárműnél robbanás történt, majd három oldalról tűz alá vették a konvojt. A magyar katonák kemény tűzpárbajt vívtak a támadókkal. Az incidens után a konvoj visszatért a PRT táborába, ahol a sérülteket orvosi ellátásban részesítették, az incidens helyszínén pedig elhúzódó harcok kezdődtek.

A Honvédelmi Minisztérium tájékoztatója

A konvojban összesen 29 olyan magyar katona utazott, aki hazatért volna ma Magyarországra, 63 katona pedig azért utazott velük, hogy az utat biztosítsák. A elhunyt és a súlyos sérült katona is hazatérésre készült. A Honvédelmi Minisztérium honlapján található egyik beszámoló szerint az egység hetek óta készült a váltás érkezésére és a hazatérésre.

A minisztérium szerint Hende Csaba honvédelmi miniszter a történtekről tájékoztatta a köztársasági elnököt, a miniszterelnököt, valamint az országgyűlés honvédelmi bizottságának elnökét és a parlamenti pártok frakcióvezetőit. Az elhunyt katona hozzátartozóit a honvédség értesítette. A honvédelmi miniszter, a HM Honvéd Vezérkar főnöke, valamint Kovács József vezérőrnagy, a Magyar Honvédség Összhaderőnemi Parancsnokság parancsnoka részvétét fejezte ki a családnak. Hende Csaba a sajtótájékoztatón kijelentette, hogy a kormány Afganisztán-politikája változatlan.

Forrás: [origo]

Egy múlt csütörtökön kihirdetett kormányrendelet szerint újabb katonákat küld a magyar honvédség Afganisztánba, és meghosszabbítja a kint szolgáló magyar alakulatok szolgálati idejét is. A magyar misszió létszáma 13 emberrel bővül, de alakulatok harci tevékenységet nem végeznek majd. Két korábbi, többször is módosított rendelet szerint a magyar csapatok megbízatása 2010 őszéig szólt. Ezt hosszabbították most meg, így egyes alakulatok 2011 októberéig Afganisztánban maradnak. Az elmúlt hónapokban magyar helikopter-kiképzők érkeztek az országba, és bővítették több logisztikai és támogató alakulat létszámát is. (A magyar létszámnövelésről bővebben itt olvashat.)

A Tartományi Újjáépítési Csoport mellett a magyar katonák az Ohiói Nemzeti Gárdával együttműködve részt vesznek egy Műveleti Összekötő és Tanácsadó Csoport (angol rövidítéssel OMLT) munkájában is, amelynek célja az Afgán Nemzeti Hadsereg Baghlan tartományba települt lövészzászlóaljának kiképzése. Az OMLT tagjai az afgán katonákkal járőrözve többször vettek részt éles akcióban, tavaly augusztusban például öt tálib parancsnokot fogtak el. Az OMLT tagjaira legutóbb idén júniusban támadtak rá a lázadók, de akkor senki nem sebesült meg, a támadók rövid tűzharc után visszavonultak.

Egyre veszélyesebb a magyar központ

Afganisztán déli részén és Kabulnál már sikerült visszaszorítani a tálibokat, és az ország többi részén is erre készülnek a NATO csapatai - mondta egy hétfői interjúban David Petraeus, a NATO csapatok főparancsnoka. David Petraeus tábornok a BBC-nek azt nyilatkozta, hogy véres út áll a szövetségesek előtt, de az ország más részein is visszaszorítják a tálibokat. A főparancsnok szerint a Barack Obama amerikai elnök által megígért csapatkivonások jövő júliusban kezdődhetnek el.

Az észak-afganisztáni Baglan tartomány, ahol 2006 óta vannak jelen a magyar katonák, sokáig az ország egyik biztonságosabb vidékének számított, de nagyjából 2009 óta ezen a környéken is elszaporodtak a problémák, részben mert a délen zajló hadműveletek északra tolták a lázadók egy részét, részben pedig azért, mert Baglanon keresztül húzódik a NATO egyik fő utánpótlási vonala. 2010 elejére a dolgok annyira rosszra fordultak, hogy a kormány a tartomány sűrűbben lakott részének mintegy harmada felett gyakorlatilag elveszítette az ellenőrzését.

Forrás: hm.gov.hu
A hétfőn elesett katona (balról a harmadik az első sorban) és társai

Az [origo] munkatársának Afganisztánban szerzett tapasztalatai szerint a PRT több környéket messziről elkerül, annyira rosszak a biztonsági körülmények. A főútvonalakon közlekedő katonai konvojokat, a rendőrállomásokat rendszeresen megtámadják a lázadók. Fekete Dániel, a Magyar Ökumenikus Segélyszervezet (MÖSZ) munkatársa katasztrofálisnak írta le a helyzetet az [origo]-nak augusztus közepén. Fekete azt mondta, hogy a helyszínen dolgozó magyar MÖSZ-munkatárs már csak akkor hagyja el a tartományi fővárost, Pul-i Kumrit, ha feltétlenül szükséges, a munka nagyját helyi munkatársak végzik.

"Talán még sosem mentek ennyire rosszul a dolgok" - mondta az [origo]-nak augusztus közepén egy Baglanban dolgozó nemzetközi fejlesztési szakember, aki biztonsági okokból a neve mellőzését kérte. "A tartomány vezetése képtelen megfékezni a lázadókat, akik most már szinte az egész tartományban garázdálkodnak. Már az afgán munkatársaink is alig tudnak kimenni [a fejlesztési projektekhez]. Egy klinikát, amit néhány hónappal ezelőtt adtunk át, az afgán hadsereg használja bázisnak."

Egy neve mellőzését kérő, az afganisztáni helyzetet ismerő magyar külügyminisztériumi illetékes azt mondta korábban az [origo]-nak, hogy a kormány várhatóan késő ősszel dönt arról, hogyan vizsgálja felül a honvédség afganisztáni jelenlétét a romló biztonsági körülmények és a várhatóan 2011-ben megkezdődő amerikai kivonulás fényében. Az egyik lehetőség, hogy a tartományi fejlesztési csoport méretét csökkentik, és az így felszabaduló katonai erőt az afgán biztonsági erők képzésére és műveleti támogatására fordítják. Szó van például egy második légikiképző-csoport kiküldéséről, ami az afgán légierő szállítóhelikopter-pilótáit készítené föl (A Baglan tartományban erősödő feszültségről korábbi cikkünkben olvashat bővebben: Összedől az afganisztáni béke a magyar csapatok körül).

Korábban két magyar tűzszerész meghalt

Legutóbb február elején ért sérülésekkel járó támadás magyar katonákat Afganisztánban. Két magyar katona megsérült, amikor gránátvetővel rálőttek négy Humvee-ből álló konvojukra Baglan tartományban. Ezt megelőzően magyar katonák 2009 augusztusában keveredtek tűzharcba, az afgán elnökválasztás idején, de akkor nem sérült meg senki.

Forrás: AFP
Az egyik Afganisztánban meghalt magyar katona hazaszállítása

2008 októberében egy magyar katona könnyebben megsérült, amikor egy tálib öngyilkos merénylő felrobbantotta magát egy rendőrőrsön, Pul-i Kumriban. A támadásban egy amerikai katona meghalt, és hat ember megsebesült. Ugyanebben az évben alig egy hónapon belül két magyar tűzszerész is út mentén felállított pokolgépek áldozatául esett. Mindkettejüket - Kovács Gyulát és Nemes Krisztiánt is - tőrbe csalták Baglanban. A honvédség vizsgálata szerint gyilkosaik azért nézték ki őket, mert eredményesen derítették fel és hatástalanították a különböző pokolgépeket. Kovács Gyula 2008. június 10-én, Nemes Krisztián július 12-én halt meg. A tűzszerészeket hősi halottá nyilvánították és posztumusz előléptették.

Előttük 2007 októberében sérült meg magyar katona a közép-ázsiai országban. Akkor a Honvédség Tartományi Újjáépítési Csoport egyik konvoja mellett pokolgép robbant, a katona hámsérüléseket szenvedett. 2006 tavaszán egy autóbalesetben sérült meg három magyar katona Afganisztánban, amikor kocsijukkal ki akartak kerülni egy követ, de felborultak. Kettejüket hazaszállították.