Nem vétkes a mainzi klinika a három csecsemő halálában

Vágólapra másolva!
Az ügyészi vizsgálat eredménye szerint nem terheli felelősség a mainzi klinikát azért, hogy tizenegy újszülött baktériumfertőzést szenvedett, és három kisbaba meghalt a klinikán a múlt hét végén. Négy csecsemőt még mindig az intenzív osztályon ápolnak.
Vágólapra másolva!

Nem a mainzi egyetemi klinikát terheli a felelősség három csecsemő augusztusi haláláért - közölték pénteken Mainzban az ügyészség és a klinika közös tájékoztatóján. Klaus-Peter Mieth tartományi főügyész elmondta: a koraszülött csecsemők szervezetében talált bélbaktérium nem a tápoldat készítésekor került az infúziós üvegbe. A vizsgálat megállapította, hogy a szóban forgó palack már sérülten érkezett a klinika gyógyszertárába, ahol a páciensek tápoldatait készítik, és a baktériumok már jóval korábban, feltehetően szállítás közben jutottak be a belsejébe.

A rajna-pfalzi tartományi székváros egyetemi klinikáján a múlt hét végén tizenegy újszülött szenvedett baktériumfertőzést; három csecsemő - köztük két kis súlyú koraszülött - meghalt. Négy csecsemőt továbbra is az intenzív osztályon ápolnak, ám az állapotuk időközben stabilizálódott. A nyomozók a tragikus esemény nyomán megvizsgálták a mainzi klinikán tápoldatok készítésére használt összes alapanyagot és berendezést, valamint az infúziós csöveket. Ennek során sehol nem bukkantak baktériumokra. Ez is megerősíti azt a véleményt, hogy a kórokozók nem a klinikán kerültek be a csecsemők tápoldatába. A külső szállítóktól érkező infúziós alapanyagok is csíramentesek voltak.

Mint a ZDF televízióban elhangzott, a sérült üvegben talált kórokozók már életük végső stádiumában voltak, vagyis hetekkel korábban kerültek be - feltehetően egy hajszálrepedésen át - a palackba. Két olyan baktériumról van szó, amely minden egészséges ember bélflórájában megtalálható. Ezek gazdaspecifikus baktériumok, így elméletileg ki lehetne deríteni, kitől származnak. A gyakorlatban azonban rendkívül nehéz lesz minden kétséget kizáróan megállapítani a bacilusok gazdáját. Az ügyészi vizsgálat egyelőre nem mondta ki egyértelműen, hogy a csecsemők halálát a szóban forgó bélbaktériumok okozták.