Engedéllyel tartott katonai fegyverekkel gyilkolt a pozsonyi ámokfutó

Vágólapra másolva!
Érvényes fegyvertartási engedélye volt annak a férfinak, aki hétfőn Pozsonyban a katonaságnál és a rendőrségnél használt fegyverekkel hét embert megölt, tucatnyit megsebesített, majd magával is végzett. A rendőrség szerint "most nem fontos", hogy a férfi leszerelt katona volt-e, ahogy a helyi sajtó állítja. A legyilkolt roma család a férfi szomszédjában lakott, de egyelőre nem tudják, mi vezetett a tragédiához. A kormány szerdára várhatóan gyásznapot hirdet.
Vágólapra másolva!

"A nála talált összes fegyverre érvényes engedélye volt" Jaroslav Spisiak országos rendőrfőkapitány szerint annak a férfinak, aki hétfőn Pozsony Dévényújfalu (Devínska Nová Ves) nevű városrészében hét embert gyilkolt meg, majd magával is végzett. Azt az értesülést, hogy a gyilkos leszerelt katona volt, a hatóságok eddig nem erősítették meg, de nem is cáfolták. "Ez most nem fontos" - mondta Spisiak a közszolgálati televízió éjszakai műsorában. A gyilkos fegyvert, az 58-as típusú géppisztolyt a hadsereg használja, s a katonaság arzenáljából származik a két másik lőfegyver is.

A 48 éves tettes hétfőn délelőtt tíz óra körül kezdett ámokfutásba, géppisztollyal próbált kiirtani egy családot egy panelházban Pozsonyban, majd az utcán a járókelőkre is tüzet nyitott, és több mint egy tucat embert megsebesítve (a történtekről ebben a cikkünkben olvashat bővebben).

A férfi a legyilkolt roma család szomszédja volt, s a múltban több veszekedés és vita is volt köztük. Egy esetben állítólag rendőrségi beavatkozásra is sor került. A roma család társadalmi támogatásokból élt, s a környéken ismert volt zajos életviteléről. A tettest a helyi lakosok zárkózott, mogorva embernek írták le. A gyilkosság konkrét oka azonban továbbra is ismeretlen, vizsgálatok tárgya.

A hétfői lövöldözés kórházban kezelt kilenc sebesültje közül háromnak az állapota továbbra is nagyon súlyos - jelentette be Rút Gerzová, a pozsonyi Egyetemi Kórház szóvivője. "Két embert mesterséges mélyaltatásban tartunk. Állapotuk nagyon súlyos" - közölte Gerzová. A tragikus eseményeknek összesen 15 sebesültje van, köztük van egy rendőr és egy cseh állampolgár is.

A keddi szlovák sajtó szerint az eset ismét azt bizonyítja, hogy Szlovákiában a hatóságok eddig nem kezelték megfelelően az erőszakos cselekményeket. A Hospodárské Noviny úgy véli: kulcskérdés kideríteni, hogy juthatott a tettes olyan fegyverekhez, amelyeket hivatalosan csak a katonaság és a rendőrség használ, s hogyan kaphatott rájuk fegyvertartási engedélyt.

Iveta Radicová miniszterelnök kedd délutánra rendkívüli kormányülést hívott össze, amelyen megvitatják a hétfői eseményeket, s várhatóan szerdára nemzeti gyásznapot rendelnek el.