Bocsánatot kértek a beomlott chilei bánya magyar származású vezetői

Vágólapra másolva!
Bocsánatot kértek kedden annak a chilei bányának a tulajdonosai, ahol 33 munkás rekedt több mint 700 méteres mélységben augusztus 5-én. A bányászati miniszter szerint az augusztus elején mélyben rekedt bányászok közül többen már gombafertőzésektől szenvednek, testükön kelések jelentek meg.
Vágólapra másolva!

"Ez a véletlen és előre nem látható baleset, és a fájdalom, amit okoz, arra késztet minket, hogy megbocsátást kérjünk" - közölte a chilei parlament bányászati bizottsága előtt Alejandro Bohn, a bánya egyik tulajdonosa. "Borzalmas ez a helyzet, csak remélni tudjuk, hogy hamarosan véget ér és minden bányász kiszabadul" - mondta Bohn. A baleset utáni napokban a bánya vezetői még azt nyilatkozták, hogy a bánya a biztonsági előírásoknak megfelelően működött.

Az augusztus 5-én történt bányakatasztrófa okait vizsgáló chilei parlamenti bányászati bizottság Bohn mellett kedden meghallgatta a vállalat másik vezetőjét, a szintén magyar származású Marcelo Kemenyt is. A testület azt is vizsgálja, hogy milyen körülmények között nyitották meg újra a bányát 2008-ban egy korábbi baleset után.

A keddi parlamenti meghallgatásokat a helyi televízió is közvetítette, miután a bizottság elnöke elutasította Bohn és Kemeny ügyvédeinek arra vonatkozó kérését, hogy tartsák az ülést zárt ajtók mögött. A San Esteban Bányaipari Vállalatot a Magyarországról 1957-ben, a kommunista rezsim elől Chilébe menekült Jorge Kemeny Latay alapította. Marcelo az ő fia, Bohn pedig a 2000-ben elhunyt Jorge Kemeny feleségének, Agnes Füllernek a testvére.

Laurence Golborne bányászati miniszter kedden azt mondta, hogy a bányászok arrébb mentek eddigi menedékhelyükről egy szárazabb részbe, ami mélyebben van, mert néhányan közülük gombafertőzést kaptak, és a testükön kelések jelentek meg a meleg és nyirkos hely miatt. A vájárok 25 napja vannak a mélységben, és közülük többen már depressziósak, hiszen közölték velük, hogy akár karácsonyig is eltarthat a mentés. Egy csövön keresztül juttatnak le élelmiszert és vizet a bányászokhoz. A mentési feladathoz tartozik, hogy a bányászoknak is dolgozniuk kell: el kell távolítaniuk több tonna törmeléket.

Hétfőn kezdték meg annak a mentőjáratnak a fúrását, amelyen át a felszínre akarják hozni a bányászokat. Elsőként az Ausztráliában gyártott 29 tonnás géppel egy 33 centiméter széles próbalyukat fúrnak majd, amit ezután a duplájára szélesítenek. A 66 centiméteres járaton keresztül már le tudnak engedni egy mentőkapszulát, hogy abban egyesével a felszínre húzzák a 33 vájárt. A mentőjárat elkészítéséhez később egy Németországból szállított fúrófejet is bevetnek majd. A munkálatok akár 3-4 hónapig is eltarthatnak.