Lezárult a hat éve zajló portugál pedofilper

Vágólapra másolva!
Hat férfit és egy nőt - köztük egy televíziós műsorvezetőt és egy volt nagykövetet - talált pénteken bűnösnek egy lisszaboni bíróság abban a portugál pedofilperben, amely még 2004-ben indult. A vád szerint mindannyian többször szexuálisan zaklattak 32 gyereket egy állami intézetben.
Vágólapra másolva!

A Casa Pia nevű gyermekotthonban történt esetek miatti per még 2004 novemberében kezdődött, de csak pénteken mondták ki az ítéletet, így a per minden idők leghosszabb ideig tartó jogi procedúrájává vált Portugáliában. A vádlottak közül csupán egy férfi - aki sofőrként és kertészként dolgozott a Casa Pia-ban - vallotta be bűnösségét. Carlos Silvino azt mondta, hogy több mint 600 alkalommal rontott meg az évek során gyerekeket, sőt több kiskorút gazdag ügyfeleknek is kiközvetített.

A lisszaboni bíróság csaknem ezer tanút és szakértőt hallgatott meg 2004 óta. A Casa Pia-ügy egyébként 2002 novemberében robbant ki, amikor a gyermekotthon egyik lakója a portugál sajtónak bevallotta: Silvino megerőszakolta. A botrány kirobbanása után a portugál kabinet kormánybiztost nevezett ki az ügyben, és szakértői csoportot menesztett az otthonba, hogy hallgassák meg a gyermekeket a történtekről. Portugál sajtóértesülések szerint politikusok, diplomaták, művészek és újságírók is tagjai voltak a hálózatnak, amely 1982-től működött aktívan.

Az ítélethirdetésen a 32 áldozat közül hatan jelentek meg. Egyikük, aki most már 40 éves, újságírók előtt azt mondta: reméli, hogy "ez a nap bebizonyítja Portugáliának, hogy a per kezdete óta igazat mondtunk."