Éjszakai kijárási tilalmat rendeltek a földrengés után Új-Zélandon

Vágólapra másolva!
Éjszakai kijárási tilalmat vezettek be az új-zélandi Christchurchben, ahol a szombat hajnali földrengés becslések szerint kétmilliárd dolláros kárt okozott.
Vágólapra másolva!

Szombat hajnalban a Richter-skála szerint 7,4-es földrengés volt Új-Zéland déli szigetén, Christchurch város közelében. A városban először szükségállapotot hirdettek a hatóságok, majd éjszakai kijárási tilalmat rendeltek el, mert a megrongálódott épületekről bármikor romok zuhanhatnak le, amelyek sérüléseket okozhatnak. A veszélyt növelik az utórengések, ráadásul a térséget rövidesen komoly széllel járó vihar is eléri.

A városközpontban feltehetően gázszivárgás miatt órákkal a földrengés után tűz ütött ki egy lakóházban, de a lángokat sikerült eloltani. Az állami földtani kutatóintézet szerint a földrengés utáni bő fél nap alatt 29 utórengést regisztráltak, a legerősebb közülük elérte az 5,4-es erősséget.

Az eddigi hírek szerint az erős földrengésnek nincs halálos áldozata, amit John Key kormányfő "valóságos csodának" nevezett. A hatóságok egyelőre két sérültről tudnak. A 400 ezres városban tart a romok átkutatása, és a károk felmérése. Az áramszolgáltatást nagyrészt már sikerült helyreállítani, de a vizet egyelőre csak tartálykocsival lehet szállítani Christchurchben. A becslések szerint a kár meghaladja a 2 milliárd új-zélandi dollárt (kb. 330 milliárd forint).