Minden veszély elhárult a BP olajkútjánál az amerikai hatóságok szerint

Vágólapra másolva!
Lecserélték a biztonsági szelepet a Mexikói-öbölben felrobbant olajkúton, ezzel az amerikai hatóságok szerint minden további veszély elhárult az Egyesült Államok legsúlyosabb olajkatasztrófáját okozó baleset helyszínén.
Vágólapra másolva!

Nem jelent többé veszélyt a környezetre a Mexikói-öbölben áprilisban felrobbant olajkút, amelyből hónapokon át összesen több mint 780 millió liter nyersolaj folyt ki a tengerbe - jelentette be Thad Allen admirális, az öböl megtisztítsáért felelős amerikai hivatal vezetője.

A bizakodásra az ad okot, hogy a BP lecserélte az olajkút sérült biztonsági szelepét - írja a BBC. Az áprilisban történt robbanás után ennek a biztonsági szelepnek kellett volna megakadályoznia a szivárgást, de a balesetben meghibásodott, nem zárta le a kutat, így a nyersolaj akadálytalanul ömlött a tengerbe. A BP megpróbálta víz alatti robotokkal megjavítani a hibát, de nem sikerült elzárniuk a szelepet.

Az olajtársaság több sikertelen kísérlet után ideiglenes megoldással, egy olajfogó sapkával tudta megállítani az olaj szivárgását. A művelet óta nem került olaj a tengerbe, de félő volt, hogy a nyomás változása miatt esetleg újra szivárogni kezd a kút. A most beépített biztonsági szelep a szakemberek reményei szerint megoldja ezt a problémát - írja a BBC. A lecserélt hibás alkatrészt felhozták a felszínre, és a baleset körülményeit tisztázó vizsgálatba is bevonják.

A társaság augusztus elején nehéziszappal már eltömítette a kutat, most egy a baleset óta fúrt mentesítő csatornán át betont fognak pumpálni a sérült kútba, hogy végleg lezárják. A műveletet a BBC híre szerint várhatóan a jövő héten kezdik el.

Az Egyesült Államok történetének legsúlyosabb olajkatasztrófáját okozó baleset miatt a BP olajtársaság rekordbüntetést kapott. Húszmilliárd dollárt kell fordítaniuk a partmenti lakosság kártalanítására, és milliókat kell költeniük hasonló balesetek megelőzősét célozó kutatásokra, valamint a part menti turizmus népszerűsítésére.

A BP néhány napja jelentette be, hogy eddig 8 milliárd dollárt költött az olajszennyezésre. Ez az összeg tartalmazza az olaj feltakarításának költségeit, a szivárgó olajkút betömésére fordított pénzt, valamint a már kifizetett kártérítéseket - közölte a BP. A cég korábban azt becsülte, hogy összesen több mint 32 milliárd dollárjába kerül majd a szennyezés.