Segítségül hívták az amerikai katonákat Irakban

Vágólapra másolva!
Egy bagdadi bázis megtámadása miatt az iraki hatóságok segítségül hívták az amerikai katonákat. Csupán öt nap telt el azóta, hogy Amerika hivatalosan is beszüntette hét évig tartó harci tevékenységét Irakban, ahol katonái ezután csak akkor avatkozhatnak be, ha a segítségüket kérik.
Vágólapra másolva!

Merénylők támadtak meg egy bagdadi katonai bázist, emiatt az iraki hatóságok kénytelenek voltak az amerikai katonák segítségét kérni. Az Egyesült Államok öt napja szüntette be hivatalosan a harci tevékenységet Irakban, ezzel szimbolikusan lezárva a hétéves harcot. Az iraki katonák és rendőrök azóta saját maguk védik meg Irakot, az amerikaiak - akik még az országban állomásoznak - csak akkor harcolhatnak, ha segítségül hívják őket.

Kedd óta először kért Irak amerikai segítséget. A bagdadi bázist megtámadó öngyilkos merénylők 12 ember halálát okozták vasárnap - írja a BBC. A brit közszolgálati csatorna bagdadi tudósítója szerint nem egyértelmű, hogy pontosan mi történt, de a különböző forrásokból származó hírek szerint legalább öt merénylő vett részt a támadásban.

Egyikük egy furont robbantott fel az első ellenőrzőpontnál, amikor négy társa - akik közül többen bombát erősítettek a testükre - futni kezdett a bázis felé. Kettejüket a BBC tudósítója szerint lelőtték, mielőtt elérték volna a második ellenőrzőpontot. Egy iraki tiszt szerint ketten bejutottak a bázisra, és kézigrántáokat dobáltak a biztonsági erőkre. Az irakiak ekkor hívták segítségül az amerikai erőket, velük együtt sikerült megölni a támadókat.

Az incidensben több mint 20 ember megsérült, és 12 meghalt.