A spanyol kormány kevesli az ETA tűzszünetét

Vágólapra másolva!
Elégtelennek nevezte a spanyol kormány a Baszkföld függetlenségéért küzdő ETA militáns szervezet által vasárnap meghirdetett tűzszünetet. A belügyminiszter szerint ők továbbra sem hajlandók tárgyalni a csoport tagjaival, amelynek több évtizedes küzdelme során mintegy 800-an vesztették életüket.
Vágólapra másolva!

"Szkeptikusak vagyunk" - idézte az El Pais spanyol lap Alfredo Perez Rubalcaba spanyol belügyminisztert, aki reagált arra, hogy az ETA baszk militáns szervezet egy vasárnap nyilvánosságra került videóüzenetben bejelentette, hogy felhagy a fegyveres küzdelemmel.

Az üzenetből az nem derült ki egyértelműen, hogy mennyi időre szól a Baszkföld függetlenségéért küzdő csoport által meghirdetett tűzszünet, de a felvételt közlő BBC munkatársa azt írta, hogy az őt megkereső forrás arról beszélt neki, hogy az ETA tagjai elkeseredettek, és azt látják, hogy például a katalánoknak fegyveres harc nélkül is sikerült nagyobb önállóságra szert tenniük Spanyolországon belül, mint a baszkoknak.

Rubalcaba belügyminiszter ugyanakkor egyértelművé tette, hogy nem hajlandók tárgyalni az ETA tagjaival. A tűzszünet meghirdetését "elégtelennek" nevezte, és követelte, hogy a szervezet végleg mondjon le az erőszak alkalmazásáról.

A miniszter közölte azt is, hogy az antiterrorista politikájukon nem változtatnak, ami azt jelentheti, hogy az ETA tagjainak felkutatásáról nem tesznek le. A Baszkföld függetlenségéért folytatott harcokban több mint 820-an haltak meg az elmúlt 40 évben. Régebben két tűzszünetet is meghirdettek, de mindkettőt visszavonták.