Az atomerőművek megtartásáról döntött a német kormány

Vágólapra másolva!
Több mint tíz évvel meghosszabbítják az atomerőművek élettartamát Németországban a kormány vasárnap esti döntése értelmében. A parlament jóváhagyására is szükség van a nagy viták által övezett hosszabbításhoz, amelyet Angela Merkel kancellár azzal indokolt, hogy egyelőre nem áll rendelkezésre elegendő megújuló energia.
Vágólapra másolva!

Vasárnap késő estig egyeztetett Angela Merkel német kancellár több miniszterével az ország atomerőműveinek jövőjéről, és végül arra a döntésre jutottak, hogy átlagosan 12 évvel meghosszabbítják a létesítmények élettartamát. A megegyezés értelmében egyes erőművek a 2030-as évekig működni fognak - írja a BBC.

Ezzel a döntéssel jelentősen felülírják a 2005 előtt hatalmon lévő szociáldemokrata-zöld kormány által megszabott határidőt, amely még arról szólt, hogy 2021-ig megszűnnének ezek az erőművek. A hosszabbításhoz szükség van a törvényhozás jóváhagyására is.

A döntést heves vita övezi Németországban, és a BBC által idézett felmérések szerint a lakosság többsége is támogatná, hogy felszámolják az atomerőművek mostani generációját. Merkel ugyanakkor azzal érvelt, hogy egyelőre a megújuló energiaforrások nem elegendőek ahhoz, hogy kiváltsák az atomenergiát.

A kormány így döntött arról is, hogy az energiacégeknek úgynevezett nukleáris fűtőanyagadót kell fizetniük, és hozzá kell járulniuk egy olyan alaphoz, amelyből a megújuló energiaforrások fejlesztését fogják támogatni. Az érintett cégek tiltakoznak az új adó és az alap ellen.