Amerikai elnökre hivatkozott a visszatérésről beszélő Putyin

Vágólapra másolva!
A háromszor újraválasztott Franklin Roosevelt amerikai elnökhöz hasonlította magát egy hétfői sajtóbeszélgetésen Vlagyimir Putyin orosz miniszterelnök. Putyin ugyan most sem mondta ki, hogy újra elnök akar lenni, de az újságírói kérdésekre reagálva nem is zárkózott el a lehetőségtől.
Vágólapra másolva!

Minden eddiginél határozottabban utalt lehetséges elnöki visszatérésére kedden Vlagyimir Putyin orosz miniszterelnök, aki a négy ciklusra megválasztott amerikai elnökhöz, Franklin Roosevelthez hasonlította magát egy nemzetközi sajtóbeszélgetésen - írja az Independent című brit napilap. Putyin a dél-oroszországi Szocsiban válaszolt a következő évek hatalmi terveit firtató kérdésekre szokásos éves sajtóbeszélgetésén, ahol azt bizonygatta, hogy törvényes lenne, ha újra elnökké választanák: "Roosevelt elnököt is négyszer választották meg elnöknek Amerikában, mert ez nem volt ellentétes az alkotmánnyal" - mondta.

Az orosz miniszterelnök, aki korábban két cikluson át volt az ország elnöke, az orosz alkotmány tiltása miatt nem indulhatott újra az elnöki címért 2008-ban. Eddig mindig úgy nyilatkozott, hogy még nem döntött az esetleges visszatérésről, hétfőn ugyanakkor kérdésekre nem volt hajlandó kizárni, hogy 2012-ben újra megmérettetné magát az elnökválasztáson. Az orosz alkotmány csak azt tiltja, hogy egymás után háromszor elnök legyen valaki, egy ciklus kihagyással harmadszor is el lehet indulni az elnöki posztért.

"Hogy mit fogunk tenni 2011-ben vagy 2012 elején, Dimitrij Medvegyev elnök és én, azt majd az ország valós helyzete és a társadalom hangulata alapján döntjük el" - mondta Putyin, majd hozzátette: "Oroszországban senki, Medvegyev elnök sem fog semmi olyat tenni, ami megsértené az alkotmányt vagy a törvényeket". Putyin kitért a Medvegyev és közte fennálló esetleges ellentéteket firtató kérdések elől, méltatta az elnök munkáját, és azt mondta, hogy szerinte sokkal több helye van feszültségnek például a brit kormánypártok viszonyában, mint közte és Medvegyev között.