Megfenyegette a magyar katonákat egy tálib szóvivő

Vágólapra másolva!
A magyar katonák Afganisztánból való kivonását követelte egy tálib szóvivő. Az egyik pakisztáni lap által idézett szóvivő megemlítette az augusztus 23-i, magyar katonák elleni halálos támadást és közölte, ha nem vonulnak ki további támadásokra számíthatnak a magyarok.
Vágólapra másolva!

Vonja ki csapatait Afganisztánból Magyarország, ellenkező esetben készüljön fel arra, hogy további veszteségeket szenvednek csapatai - idézte a pakisztáni Frontier Post kedden Zabihullah Mudzsahid tálib szóvivőt. A szóvivő közölte, hogy az augusztus 23-i támadásban meghalt magyar katona (kedden egyik súlyosan megsérült társa is elhunyt) az afgánok ellen harcolt, és sorsában mindenki osztozni fog, aki úgy tesz, mint ő.

"A magyar kormány és a magyar emberek olyan háborúba sodródtak, amely semmilyen hasznot nem hoz nekik. Ez a háború csak Amerika érdekeit szolgálja." A szóvivő azt kérdezte a magyar kormánytól és az emberektől, hogy voltak-e valaha is vitáik az afgánokkal, és "ha nem, akkor miért küldött Magyarország is katonákat a megszálló erőkkel együtt?" "A tálibok egyre növelik befolyásukat Baglanban, és kemény csapásokat terveznek az ott lévő idegen csapatok ellen" - idézte a lap Zabihullah Mudzsahidet.

A Magyar Honvédség Tartományi Újjáépítési Csoport Mazar-e-Sharifba tartó, hazautazó állományának konvoját augusztus 23-án támadták meg. Pappné Ábrahám Judit posztumusz hadnagy hősi halált halt. Kolozsvári György, a 25. Tatai Klapka György Lövészdandár vezénylő zászlósa életveszélyesen megsérült, ő kedden vesztette életét a budapesti Honvédkórházban.

Rajta kívül Dani Fruzsina orvos főhadnagy, szerződéses katona is súlyosan megsebesült a repeszektől. A harmadik sérült egy szakaszvezető, aki szintén 8 napon túl gyógyuló sérüléseket szenvedett. Az ő nevét biztonsági okokból nem hozták nyilvánosságra, mert ő még Afganisztánban marad.

A magyar katonák által is ellenőrzött afganisztáni tartományban az elmúlt fél évben katasztrofálissá váltak a biztonsági körülmények írta tíz nappal a támadás előtt az [origo]. A helyben dolgozók szerint "sosem mentek ennyire rosszul a dolgok".