Már a francia kormánypártot is elérte a Sarkozyt szorongató botrány

Vágólapra másolva!
A francia kormánypárt központjában tartott házkutatást a rendőrség, amely adócsalás és illegális pártfinanszírozás miatt nyomoz. A gyanú szerint Nicolas Sarkozy pártjának korábbi pénztárnoka 150 ezer eurót vett át törvénytelenül a L'Oréal  kozmetikai cég örökösétől. A több hete tartó nyomozásban a rendőrök most először vizsgálták a párt szerepét.
Vágólapra másolva!

Házkutatást tartott a francia rendőrség a kormányzó konzervatív Unió a Népi Mozgalomért (UMP) párt párizsi főhadiszállásán - közölte csütörtökön Xavier Bertrand, a párt főtitkára. A házkutatást a júliusban kirobbant, a gyanú szerint a francia elnököt, Nicolas Sarkozyt is érintő állítólagos adócsalási és illegális pártfinanszírozási botrány ügyében indították a nyomozók. Az ügyben több hete tartó nyomozás során ez volt az első alkalom, hogy a vizsgálat Sarkozy elnök pártjára is kiterjedt.

Az ügyet a L'Oréal kozmetikai cég örökösnője, Liliane Bettencourt és lánya között támadt családi viszály robbantotta ki, és mostanára valóságos államüggyé nőtte ki magát. Az örökösnő elbocsátott könyvelője korábban feljelentést tett egyebek között azzal a váddal, hogy Eric Woerth munkaügyi miniszter a kormánypárt, az Unió a Népi Mozgalomért (UMP) korábbi pénztárnokaként illegálisan pénzt vett át az asszonytól Nicolas Sarkozy elnök 2007-es választási kampányához.

Meg nem erősített információk szerint a hatóságok a pártszékházban olyan levelekre bukkantak, amelyeket a munkaügyi miniszter, valamint Patrice de Maistre, a Bettencourt-vagyon kezelője küldött egymásnak.

Nem hivatalos jogi források szerint Woerth 2007 márciusában kardoskodott Patrice de Maistre kitüntetése mellett, mégpedig annak az UMP-nél szerzett érdemeiért. A gyanú szerint az utóbbi 150 ezer eurót fizetett az UMP kasszájába Sarkozy akkori elnökválasztási kampányának támogatása érdekében.

A kormány a közelmúltban hozzájárult a munkaügyi miniszter kihallgatásához. Eric Worth - akire miniszterként nagy szerep hárul a vitatott nyugdíjreform keresztülvitelében - tagadta, hogy bármilyen törvénysértést követett volna el.