Térképet ajándékozott a pápának Schmitt Pál

Vágólapra másolva!
Nyári rezidenciáján fogadta Schmitt Pál köztársasági elnököt XVI. Benedek pápa. A magyar államfő egy rézmetszetű térképet vitt ajándékba a katolikus egyházfőnek.
Vágólapra másolva!

Magánkihallgatáson fogadta péntek délelőtt XVI. Benedek pápa Schmitt Pál köztársasági elnököt a Castel Gandolfo-i nyári rezidencián. Az audiencia előtt az államfőt svájci gárdisták díszsorfala köszöntötte magas rangú vendégeknek kijáró ceremónia szerint. A köztársasági elnök német nyelven, tolmács nélkül beszélgetett a pápával.

A köztársasági elnök egy XVII. századi, rézmetszetű térképet ajándékoz a katolikus egyházfőnek. A térképet John Speed angol történész-térképész metszette, és 1626-ban jelent meg Londonban "A világ legnevezetesebb részeinek látképe" című atlaszban. Ez arról nevezetes, hogy az első angol szerzőtől származó és Angliában nyomtatott világatlasz. A magyar államfő egy érmet kapott ajándékba, amely az egyházfőt ábrázolja.

A pápával folytatott négyszemközti beszélgetés után a magyar államfő találkozik Tarcisio Bertone bíboros államtitkárral, a vatikáni kormányzat vezetőjével. Délután Schmitt udvariassági látogatást tesz Rómában Giorgio Napolitano olasz köztársasági elnöknél. Este az olaszországi magyar közösség tagjaival találkozik a Római Magyar Akadémián, majd részt vesz a Nemzetközi Olimpiai Bizottság tagjai tiszteletére rendezett vacsorán.