Kötelező voksolni a törököknek az alkotmányról szóló népszavazáson

Vágólapra másolva!
Alkotmánymódosításról szavaznak vasárnap Törökországban. A 49,5 millió szavazónak büntetés terhe mellett kötelező részt venni a szavazáson. A kormány az 1982-ben az akkori katonai rezsim által kidolgozott alkotmányt tenné demokratikusabbá.
Vágólapra másolva!

Alkotmánymódosításról tartanak népszavazást vasárnap Törökországban. A Recep Tayyip Erdogan miniszterelnök vezette Adalet ve Kalkinma Partisi (Igazság és Fejlődés Pártja - AKP) által kezdeményezett módosítások főként az igazságszolgáltatást és az alapvető állampolgári jogokat érintenék.

A kormány szerint a török demokráciát erősítené, ha módosítanák a katonai rezsim által 1982-ben megfogalmazott alkotmányt. A tervezetben 26 módosítás szerepel, többségük kisebb, technikai jellegű, sokak számára nehezen értelmezhető változást jelent - írja a BBC.

A módosítások többségéről nincs vita, azokat az EU is üdvözli, de van kettő, amelyek körül magasra csaptak az indulatok. Ezek értelmében kibővítenék a két legfőbb igazságszolgáltatási szervezet tagjainak létszámát, amelyet az ellenzék úgy értékel, hogy ezzel akarja növelni a befolyását az iszlám törekvésekkel vádolt kormányzó párt.

A 73 milliós Törökországban 49,5 millió ember rendelkezik szavazati joggal. A népszavazáson kötelező részt venni, aki elmulasztja, annak 22 török líra (kb. 3300 forint) büntetést kell fizetnie. A szavazás a jövőre esedékes parlamenti választások miatt fontos erőpróbának számít Erdogan és az AKP számára.

Gumibotozással és könnygáz bevetésével oszlatott fel tüntetőket hét török városban a rendőrség vasárnap, az alkotmánymódosításról tartott népszavazás napján. Az Anatolia török hírügynökség közlése szerint több mint 90 embert vettek őrizetbe. Az Anatolia jelentése szerint több helyen szidalmazták és kövekkel dobálták meg azokat a kurdokat társaik, akik a kurd politikai erők bojkott-felhívását elutasítva elmentek szavazni.