Nekiment a Kreml Moszkva urának

Vágólapra másolva!
Egyre hevesebben kritizálja a Kremlt Jurij Luzskov moszkvai polgármestert. A húsz éve hivatalban lévő Luzskovot többek között azzal vádolják, hogy éket akar verni Dmitrij Medvegyen orosz elnök és Vlagyimir Putyin kormányfő közé.
Vágólapra másolva!

Lejárató propagandát indított a Kreml Jurij Luzskov moszkvai polgármester, Oroszország harmadik legbefolyásosabb politikusa ellen. A Kreml által ellenőrzött televízió cseppet sem kedvező kicsengésű dokumentumfilmet mutatott be Luzskovról a múlt hét végén. Ebben többek között a nyáron Moszkvát belepő füstköd kezelése miatt állították pellengérre, Luzskov ugyanis nem volt a városban, amikor a lakosok a közeli erdő- és tőzegtüzek füstjétől fulladoztak.

Dmitrij Medvegyev elnök ezen kívül kemény szavakkal kritizálta Luzskovot, aki a közelmúltban azt mondta, "nehéz atmoszféra" tapasztalható az orosz társadalomban. "Ha kollégáim nem elégedettek, lehetőségük van levonni a következtetéseket. Vagy közreműködnek a közhivatalok működésének jobbá tételében, vagy ellenzékbe vonulnak" - közölte az orosz elnök.

A brit Telegraph szerint Medvegyevnek elfogyott a türelme Luzskoval szemben, aki azzal bőszítette fel, hogy kritizált egy Kreml-döntést, amelynek értelmében felfüggesztették egy vitatott autópálya építését. Az elnök szerint a polgármester éket akar verni ő és Vlagyimir Putyin miniszterelnök közé, Putyin ugyanis támogatta Luzskovot az autópálya ügyében.

A Kreml idő előtt meg akar szabadulni a húsz éve hivatalban lévő moszkvai polgármestertől, akinek jövőre jár le negyedik mandátuma. Az utóbbi hónapokban számos vádat hoztak fel ellene, a moszkvai dugók vagy az építészeti értékek elpusztítása miatt, több közeli munkatársa ellen pedig eljárások indultak korrupció miatt.