Hatvan milliárd dolláros fegyverüzletet kötne Szaúd-Arábiával Obama

2010.09.13. 8:34

Története legnagyobb fegyverüzletére készül az Egyesült Államok Szaúd-Arábiával a Wall Street Journal szerint. Barack Obama amerikai elnök kormánya 60 milliárd dollár értékben adna el harci repülőgépeket az arab országnak.

Hatvan milliárd dollár értékben adna el harci repülőgépeket az Obama-kormány Szaúd-Arábiának, ez lenne az Egyesült Államok eddig legnagyobb fegyverüzlete - írja a Wall Street Journal hétfőn. A lap szerint az Obama-kormány hamarosan tájékoztatja tervéről a kongresszust, közben pedig tárgyalnak Szaúd-Arábiával haditengerészeti és rakétvédelmi fejlesztésekről is, ami újabb több tízmilliárd dolláros üzletet jelenthet.

Obamáék az üzletet munkahelyteremtő intézkedésnek is szánják, mivel becslések szerint körülbelül 75 ezer álláshelyet teremthet, a fegyvereladással emellett erősítenék az Iránnal szemben álló arab szövetségest. Az Egyesült Államok és Szaúd-Arábia közti tárgyalások hónapok óta ismertek, de számos részlet csak most derült ki a Wall Street Journal szerint. Ezek közé tartozik a harci repülőgépek pontos száma és típusa, az, hogy a szaúdiak mennyit terveznek költeni, valamint az, hogy más fejlesztésekről is tárgyalnak.

Az Obama-kormány 84 új F-15-ös megvásárlását tenné lehetővé Szaúd-Arábiának, valamint 70 másik felújítását, továbbá három típusú helikoptert ajánlana föl. A kormány értesítése erről várhatóan vagy ezen, vagy a következő héten kerülhet a kongresszus elé. A törvényhozók módosíttathatják a terveket, vagy akár meg is akadályozhatják az üzletet, de a Wall Street Journal szerint ez nem valószínű.