Kína rábólintott Kim Dzsong Il utódlására

Vágólapra másolva!
Kína áldását adta az észak-koreai vezetőváltásra akkor, amikor a kommunista ország idős vezetője, Kim Dzsong Il augusztusban Pekingbe látogatott - írja az dél-koreai sajtó hírszerzési forrásokra hivatkozva. Harminc év után hamarosan összeül az észak-koreai állampárt kongresszusa is, várhatóan hivatalossá teszik, hogy Kim Dzsong Ilt harmadik, legkisebb fia követi az állam élén.
Vágólapra másolva!

Szöuli hírszerzési források szerint Kína hozzájárulását adta ahhoz, hogy Kim Dzsong Il észak-koreai vezért harmadik, és egyben legkisebb fia, Kim Dzsong Un váltsa majd a hatalomban. A dél-koreai sajtó által kedden idézett magas rangú hírszerzési forrás szerint erre Kim Dzsong Il augusztus végi kínai látogatása során kerítettek sort, a találkozóra a fia is elkísérte Kim Dzsong Ilt, akinek az egészsége az utóbbi években nagyon megromlott.

Az idősebb Kim Csangcsunban (Changchun) tárgyalt Hu Csin-tao (Hu Jintao) kínai elnökkel, és dél-koreai források szerint sikeresek voltak a megbeszélések, az észak-koreai vezető megszerezte Peking támogatását országa megsegítésére és a hatalomváltás végrehajtására is.

Az utódláshoz a Koreai Munkapárt kongresszusa biztosíthat majd kereteket a dél-koreai lapok szerint. A gyűlésen, amelyet az ország 30 éve legfontosabb politikai tanácskozásának nevezett az AFP, várhatóan előkészítik a hatalomváltást az ország élén: valószínűleg hivatalos posztot kap az egyre romló egészségű Kim Dzsong Il legfiatalabb fia, Kim Dzsung Un. A Koreai Munkapárt legutóbbi kongresszusát 30 évvel ezelőtt, 1980-ban tartották, amikor az akkori államfő és pártvezér Kim Ir Szen későbbi utódául már hivatalosan is fiát, Kim Dzsong Ilt jelölték.

Állítólag már megválasztották a küldötteket is, de a pártfórum - az YTN szöuli tv-csatorna értesülései szerint - Kim Dzsong Il egészségi állapota miatt halasztásokat szenved, noha már a hónap elején össze kellett volna ülnie az eredeti tervek szerint. A 68 éves Kim Dzsong Il az elmúlt években értesülések szerint sokat betegeskedett, 2008-ban állítólag agyvérzésen esett át. Az észak-koreai vezér nagyon gyengének tűnt legutóbbi, augusztusi kínai vizitje során is, és dél-koreai hírszerző források szerint ez az utazás hozzájárulhatott egészségének további hanyatlásához.

A gyűlés elhalasztásáról és Kim Dzsong Il egészségének romlásáról bővebben ebben a cikkben olvashat.