Megnehezítik a vodkabeszerzést a tűz sújtotta oroszoknak

Vágólapra másolva!
A dél-oroszországi hatóságok közölték, hogy korlátozzák a vodkaeladást abban a régióban, ahol szeptember elején tüzek pusztítottak. Így akarják megóvni a tűzkárosultakat attól, hogy alkoholba fojtsák a bánatukat - írja a Telegraph című brit lap.
Vágólapra másolva!

A volvográdi hatóságok betiltották a 15 százalékos alkoholtartalmúnál erősebb italok árusítását, kivéve reggel nyolc és kilenc óra között - olvasható a Telegraph című brit lapban. A tiltás mindaddig érvényben marad, amíg fel nem oldják a térségben kihirdetett vészhelyzetet. Szeptember elején egy hőhullám és a szárazság következtében erdő-és bokortüzek pusztítottak az egykori Sztálingrád térségében, nyolc ember halálát és ötszáz otthon pusztulását okozva.

Egy helyi tisztviselő a Telegraph szerint azt mondta: az intézkedés célja az volt, segítsen megőrizni a közrendet azáltal, hogy visszatartja a természeti katasztrófa által sújtott embereket az ivástól.

Évente félmillió orosz ember hal meg alkohol előidézte betegségekben. A probléma főként a férfiakat érinti, akiknek várható élettartamuk Oroszországban alacsonyabb, mint egyes fejlődő országokban, például Bangladesben vagy Honduraszban.

Augusztusban a moszkvai hatóságok megtiltották az erős szeszes italok árusítását éjjelente és a kora reggeli órákban, szintén azzal a céllal, hogy leszoktassák az oroszokat az alkoholról. A Kreml a közelmúltban új minimumárat vezetett be a vodkára, és betiltotta az éjjeli alkoholárusítást.