Szabadon engedte Irán az egyik elfogott amerikai turistát

Elhagyhatta Iránt kedden Sarah Shourd, annak a három amerikai turistának az egyike, akiket több mint egy éve kémkedés gyanújával fogtak el a közép-keleti országban.

Elhagyhatta Iránt kedden Sarah Shourd, annak a három amerikai turistának az egyike, akiket több mint egy éve kémkedés gyanújával fogtak el a közép-keleti országban. A nő néhány órával azután utazhatott el Ománba, hogy az iráni hatóságok - állítólag óvadék ellenében - szabadon engedték, humanitárius megfontolásból, súlyos betegségére hivatkozva. 

Shourd két férfi turistatársát, Shane Bauert és Josh Fattalt azonban továbbra is fogva tartják. Előzetes letartóztatásukat a teheráni főügyész bejelentése szerint újabb két hónappal meghosszabbították, és kémkedés vádjával megkezdik ellenük a bűnvádi eljárást.

A három amerikai 2009 júliusában vízum nélkül lépett be Irán területére, az Egyesült Államok szerint véletlenül. Elfogásuk helyszínén, az iráni-iraki határ közelében lévő hegyvidékes területen ugyanis nincs jól látható határjelzés a két ország között, és ezért a három fiatal valószínűleg eltévedt - véli Washington. Irán szerint azonban kémkedés szándékával léptek be az ország területére. Az iráni iszlám törvénykezés értelmében kémkedésért akár halálbüntetés is kiszabható.

Az iráni kormány múlt csütörtökön jelentette be, hogy az "iszlám könyörület" jegyében szombaton elengedi az amerikai nőt, szabadon bocsátása azonban az utolsó pillanatban akadályokba ütközött, állítólag a szükséges jogi eljárásokat nem tudták időben lebonyolítani. A teheráni főügyész vasárnap megerősítette, hogy Sarah Shourd kiszabadulhat, de csak félmillió dolláros óvadék ellenében. Ezt végül állítólag ki is fizették érte.

KAPCSOLÓDÓ CIKK