Minden állampolgár DNS-ét adatbázisba gyűjtené egy orosz szenátor

Vágólapra másolva!
Országos adatbázisba gyűjtenék össze minden állampolgár DNS-ét Oroszországban - derül ki egy javaslatból, amelyet az orosz parlament felsőházának egyik szenátora ismertetett szerdán. Az oroszoknak a terv szerint nem lenne választási lehetősége, köteleznék őket a DNS-adásra. Az adatbázistól az orosz hatóságok azt remélik, hogy hatékonyabban tudják majd azonosítani a bűnözőket és öngyilkos merénylőket.
Vágólapra másolva!

Országos DNS-adatbázist szeretne létrehozni az Oroszországban az orosz parlament - jelentette be a Szövetségi Tanács (a parlamenti felsőház) egyik szenátora szerdán. Alexander Torsin szerint az adatbázisba minden orosz állampolgár köteles lenne DNS-mintát adni, és azt az orosz hatóságok egy központi nyilvántartásban regisztrálnák - írja a Ria Novosztyi orosz hírügynökség.

A szenátor szerint az adatbázist a hatóságok arra használnák, hogy beazonosítsák a bűnözőket, illetve hogy azonosítsák a balesetek, természeti katasztrófák és fegyveres konfliktusok áldozatait. Hozzátette: a DNS-teszt elvégzése egy "átlagos, semmiképpen sem sértő" procedúra lenne.

Oroszországban 2009. január 1-jén lépett életbe az a törvény, amely létrehozta az országos DNS-adatbázist, de ebbe csak bizonyos bűnözői csoportok voltak kötelesek adatot szolgáltatni, a többi állampolgár maga dönthetett, hogy szeretné-e regisztrálni a személyes adatnak számító DNS-ét az adatbázisba. Az új terv ezt a szabadságot venné el az orosz állampolgároktól, a fegyveres testületek tagjainak viszont nem kellene DNS-mintát adnia.

Torosin szerint a DNS-adatokat először az Észak-Kaukázusban gyűjtenék be, ahol a biztonsági helyzet jelenleg is ingatag, és gyakoriak a bombatámadások. "Ez a DNS-adatbázis segíthet azonosítani az öngyilkos merénylőket is" - idézte a szenátort a Ria Novosztyi. Márciusban Alekszander Basztrikin orosz főügyész már javaslatot tett egy hasonló adatbázis létrehozására, de az csak az Észak-Kaukázusi Szövetségi Kerületre terjedt volna ki. Ez a javaslat a DNS-minta mellett ujjlenyomatot is vett volna minden észak-kaukázusi orosz állampolgártól, ott tartózkodó menekülttől és bevándorlótól is.