Szegények májával üzleteltek a vád szerint dél-afrikai orvosok

Vágólapra másolva!
Illegális májátültetésekkel és szervkereskedelemmel vádolnak öt dél-afrikai orvost, akik az ügyészség szerint több mint száz beavatkozást végeztek gazdag izraeli betegeken. A szerveket szegény brazil vagy román donoroktól vásárolták, akik a vád szerint hatezer dollárt kaptak májuk egy részéért.
Vágólapra másolva!

Vádat emeltek öt dél-afrikai orvos ellen Johannesburgban, mert a dél-afrikai ügyészség szerint illegális szervkereskedelmet folytattak. A vád szerint szegénységben élő braziloktól és románoktól vettek májakat, amelyeket gazdag izraeliek kaptak meg. A vádlottak között van egy külföldön is híres orvos, Richard Friedland, a Dél-Afrikai Köztársaság legelőkelőbb magánklinika-csoportja, a Netcare és a Durbanban lévő Szent Augusztina kórház vezetője. A dél-afrikai média szerint ezen a két helyen 109 illegális transzplantációs műtétet hajtottak végre 2001 és 2003 között. A Netcare tagadja a vádakat.

A dél-afrikai sajtó szerint kezdetben szegény sorsú izraeliek máját ültették be az orvosok, később azonban találtak olcsóbb donorokat, Brazíliában és Romániában. A gazdag izraeliek 20 ezer dollárt (4,3 millió forintot) fizettek egy májért, amelyekért a donorok átlagosan hatezer dollárt kaptak (az úgynevezett élődonoros transzplantáció során a donor májának csak egy részét távolítják el és ültetik át).

Az ügyben már öt évvel ezelőtt nyomozás indult. Akkor azt gyanította a dél-afrikai rendőrség, hogy egy bűnszervezet áll a háttérben, az izraeli Ilan Perry vezetésével. A helyi sajtó szerint a nyomozás megrekedt, és "most érdekes módon Perry az ügyészség tanújaként fog szerepelni".