Kisebb parlamentről és mentelmi jogról tart népszavazást Szlovákia

Vágólapra másolva!
Hatkérdéses népszavazást tartanak szombaton Szlovákiában többek között a parlament létszámának csökketéséről és a képviselők mentelmi jogának korlátozásáról. A részvételi arány az előrejelzések szerint csak 20 százalék körül várható, ami nem lesz elég ahhoz, hogy a szavazás érvényes legyen.
Vágólapra másolva!

Népszavazás kezdődött szombaton Szlovákiában többek között a kisebb parlamentről és a média-előfizetési díjak eltörléséről: a szavazókörletek reggel hétkor nyíltak, s a választásra jogosultak este 10 óráig adhatják le voksukat. Az első nem hivatalos eredmények éjfél körül várhatóak, míg a hivatalos végeredményt vasárnap délben hirdetik ki előreláthatólag.

A referendum hat kérdésre vár választ a szlovákoktól: csökkenjen-e 150-ről 100 főre a parlament, korlátozzák-e a képviselők mentelmi jogát, megszűnjön-e a közszolgálati televízió és rádió üzemben tartási díja, a közintézmények csak bizonyos árhatárom belül szerezhessenek-e be gépjárműveket, legyen-e az európai és a nemzeti választásokon internetes szavazás, eltöröljék-e a közszolgálati dolgozók jogát arra, hogy válaszoljanak a médiában a velük foglalkozó írásokra.

A népszavazás akkor érvényes, ha azon a jogosultak abszolút többsége vesz részt. Szakértők mindössze 20 százalékos részvételi arányra számítanak. A referendum mellett még a júniusi választások előtt a mostani koalícióban részt vevő Szabadság és Szolidaritás (SaS) nevű párt tört lándzsát - Richard Sulík, az SaS elnöke még a párt megalakulása előtt, 2008 őszén bejelentette, hogy népszavazást kezdeményeznek a hat kérdéssel. Az akkori kormánypártok, akik jelenleg ellenzékben vannak, azt javasolták tagjaiknak, hogy ne menjenek el szavazni.

A szlovákiai magyar nyelvű napilap, az Új Szó szerint gyakorlatilag kampány nélkül kerül sor a népszavazásra. A lapnak nyilatkozó politológus, Öllös László szerint nem is alakult ki társadalmi vita az egyes kérdésekről.

A Focus felmérése szerint a legtöbb ember a képviselők számkának csökkentéséről szóló kérdésre mondana igent, ezzel egyet ért a megkérdezettek 86,3 százaléka, de a lakosság 83,5 százaléka a mentelmi jog szűkítésére is rábólintana.